Svensk gripen i Israel

Publicerad 2015-08-09

JERUSALEM/STOCKHOLM. En svensk man har gripits i Israel – anklagad för att ha jobbat för Hizbollah.

Familjen i Malmö är i chock.

– Det är skitsnack, min pappa hatar Hizbollah, säger hans dotter till Aftonbladet.

Följ ämnen
Israel

Den 55-årige mannen från Malmö har gripits i Israel, anklagad för att ha jobbat för Hizbollah. Han ska ha försökt spionera och rekrytera israeliska agenter till organisationen, som klassas som en terroristgrupp av bland annat EU och USA, skriver tidningen Haaretz.

Han greps den 21 juli på Ben-Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Efter förhör ska han ha erkänt att han jobbat för gruppen sedan 2009 när han besökt sin familj i Libanon, skriver Haaretz.

Ska ha fått 20 000 kr

Mannen ska ha sagt att Hizbollah försöker värva palestinier med utländska pass som skulle kunna besöka Israel och komma över information. Han påstås ha betalts 2 300 dollar – drygt 20 000 kronor – för sitt jobb. Under sina besök i Libanon hade han betts att försöka värva folk med samröre i det israeliska säkerhetsetablissemanget eller landets myndigheter. I hans uppgifter ingick också att samla information om militära installationer, vapen och baser, såväl som om säkerhetsprotokoll vid Ben Gurion-flygplatsen, uppger den israeliska tidningen.

Dottern: ”Han hatar Hizbollah”

Familjen berättar att mannen har bott i Malmö i 30 år och jobbar som taxichaufför. Han är pappa till fem barn och både morfar och farfar. Hans familj är i chock – och fulla av frågor.

– Han har inte erkänt någonting, säger hans dotter.

– Det enda han har erkänt är att de velat att han ska jobba med dem. Men han har vägrat att samarbeta.

Hon tror att det kan varit under en vistelse i Libanon för uppemot tio år sedan som den terrorstämplade organisationen bad fadern att jobba för dem.

– Hizbollah finns ju överallt i Libanon, det är ingenting vi kan styra. Och de försöker samarbeta med de som har ett svenskt pass och kan resa till Palestina för att få information. Min pappa vägrade samarbeta med dem - han hatar ju Hizbollah. Varför de straffa honom för det? Säger dottern.

– Det där med att han skulle ha tagit emot pengar är bara skitsnack.

Skulle till Israel på semester

Hela familjen hade varit på väg till Israel på semester och för en släktings bröllop – när pappan greps på flygplatsen.

– Vi fick först vänta tillsammans i två timmar. Sedan kom två engelsktalande män och tog mig, min mamma, min syster och hennes barn vid sidan, berättar dottern.

– Sedan tog de vårt bagage, låste in oss i ett rum, tog våra mobiler och bara satt och tittade på oss i fem-sex timmar. Efter det så kommer en civilklädd polis och säger att pappa blivit gripen. Han vägrar att säga varför – han bara sa: ”Jag vet vad han har gjort”.

Sitter i hemligt förhörscenter

Sedan dess har familjen inte fått ha någon kontakt med 55-åringen. Han har sedan gripandet suttit fängslad i den hemliga polisens förhörscenter i Haifa, berättar hans advokat, Lea Tsemel. Hon hävdar att det är helt klart att mannen inte har gjort något som på något sätt skadat Israel eller israeliska intressen.

– ­ Jag var rätt glad när jag såg åtalspunkterna. Också åklagaren inser att det är ett svagt fall och att min klient inte åsamkat Israel någon skada, säger hon.

Men hon är inte säker på att det räcker för att han ska gå fri.

– De kommer att hitta något litet oansenligt som de kan straffa honom för, som att han varit i kontakt med en förbjuden terrororganisation, även om det är Hizbollah som sökt upp honom, säger hon.

– Så fungerar det i Israel. Om säkerhetsapparaten har någon i sina klor kan de aldrig släppa taget och erkänna ett misstag.

”Hotades av Hizbollah”

Lea Tsemel berättar att mannen, som är född i ett palestinskt läger i Beirut, kontaktats av Hizbollah som velat ha hans hjälp med att rekrytera släktingar i Israel som uppgiftslämnare. Men enligt advokaten har han vid senare besök i Israel vägrat samarbeta eftersom han inte ville utsätta sina släktingar för några risker. Nästa gång han kom till Libanon blev han därför återigen uppsökt av organisationen – som hotade med att inte låta honom lämna landet om han inte samarbetade.

– Så, han gav med sig och reagerade positivt på deras propåer, bara för att komma undan. Väl ute ur Libanon undvek han att göra något som skulle kunna skada hans släkt, säger Lea Tsemel.

”Svårt mentalt trauma”

Mannen är enligt Tsemel svårt traumatiserad av sina upplevelser i Libanonkriget 2006.

– Det gjorde det extra svårt för honom att genomlida de långa hårda förhören och veckorna i isolering. Det är ett svårt mentalt trauma för honom.

Victoria Bell på UD Press berättar att Utrikesdepartementet känner till åtalet som väckts mot svensken.

– Vi känner inte till den exakta gärningsbeskrivningen men vad vi förstår gäller åtalet misstänkt samröre med förbjuden organisation, säger hon.

– Ambassaden i Tel Aviv är i kontakt med hans försvarsadvokat och israeliska myndigheter, och lämnar konsulärt stöd till den frihetsberövade. UD står i kontakt med anhöriga.

Följ ämnen i artikeln