Chris Harper-Mercer begick självmord

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-03

Chris Harper-Mercer, 26, dödade nio personer under en skolskjutning i torsdags.

Han dog senare efter en skottväxling med polis.

Nu bekräftar polisen att gärningsmannen sköt sig själv, skriver nyhetsbyrån AP.

Chris Harper-Mercer, 26, klev i torsdags in på en vuxenskola i Roseburg i den amerikanska delstaten Oregon.

Tungt beväpnad dödade han nio personer – bland annat lärare och klasskamrater till gärningsmannen – innan han själv dog i en skottväxling med polis.

Myndigheterna har tidigare inte velat kommentera exakt hur det gick till när skolskytten dog.

Sköt sig själv

Men nu uppger polisen för nyhetsbyrån AP att Harper-Mercer begick självmord. Sheriffen i Douglas County uppger att gärningsmannen sköt sig själv när polisen kom till skolan. Detta stod klart efter den rättsmedicinska undersökningen.

Gärningsmannen har beskrivits som ”fylld av hat” och enligt vittnen från skolan ska han ha frågat sina offer om de var kristna innan han sköt dem. Något känt motiv till den senaste i raden av masskjutningar i USA har dock inte avslöjats.

Under en presskonferens på lördagen berättade sheriff John Hanlin att man arbetade för fullt med att fastslå vad det var som drev skytten att genomföra dådet. Man förhört hundratals personer, varav många av dem är anhöriga till skytten.

Lämnade ifrån sig mystisk låda

Nio personer skadades i samband med dådet på vuxenskolan.

En av de skadade, eleven Anastasia Boyle, berättade för sin familj att gärningsmannen gått fram till en överlevande – och bad om en tjänst.

– Skytten gav någon som levde en låda och sa: ”Du måste ge den här vidare”, säger elevens pappa Stacy Boylan till CNN.

Enligt CNN har polisen bekräftat att Harper-Mercer lämnade ifrån sig ett föremål under skolskjutningen. Enligt en poliskälla handlade det om anteckningar som han bad en överlevande att leverera till polisen.

Det är sedan tidigare känt att gärningsmannen lämnade efter sig hatfyllda anteckningar som visade att han hade en fientlig inställning till svarta.

Följ ämnen i artikeln