Varnar för ishalka: ”Ta det försiktigt”

Publicerad 2015-11-24

Ta det försiktigt på vägarna!

Det uppmanar både SMHI och Trafikverket som varnar för ishalka i mellersta Sverige och längs Norrlandskusten.

– Man bör ta det extra försiktigt när man ger sig ut på vägarna i dag, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.

Det är halt på vägarna på många platser runt om i landet. SMHI har sedan tidigare utfärdat klass 1-varningar för Värmland, Örebro och Dalarnas län med risk för regn på redan kalla vägbanor.

– Då gäller det att ta det försiktigt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Under dagen har SMHI utvidgat varningsområdet för ishalka till att även gälla Norrlands kustland.

”Fläckvis vara halt”

Under dagen har det kommit in lite mildare luft in över landet.

– Det är ett splittrat regnomårde som nu rör sig mot kusten. Det gäller Gävleborgs kustland men även Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Sen ligger varningarna kvar i Dalarnas, Värmlands och Örebros län, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar alla trafikanter som ska ge sig ut på vägarna att ta det försiktigt:

– När vi kommer in i en period med låga temperaturer bör man ha i tankarna att det kan vara fläckvis halt, säger Alexandra Ohlsson.

Det gäller enligt Trafikverket att köra lugnt, ha tillräckligt med avstånd till andra bilar och vara uppmärksam på väglaget.

– Man får räkna med att det blir halt nära vatten och i skuggiga partier. Håll avståndet, det är viktigast, säger Lennart Helsing, pressjour på Trafikverket.

Även blåsa kuling

SMHI har även utfärdat klass 1-varningar med risk för kulingvindar längs mellersta och södra Sveriges farvatten. Det gäller Skagerack, Kattegatt, Öresund, Bälten, Östersjön, Rigabukten, Finska viken och Skärgårdshavet.

– Där påverkas inte allmänheten annat än om man ska vara ute på farvattnet. Där kommer det att blåsa upp mot 15 meter i sekunden. Det kommer att vara från början av kvällen och avta sent under natten, säger Charlotta Eriksson.

Även under gårkvällen och i natt varnades trafikanter i södra Sverige för både ishalka och frosthalka.

Följ ämnen i artikeln