Allt ljus på Obama

Resan till Europa är Barack Obamas första stora test.

Förväntningarna är rejält uppskruvade.

Kan han bli den räddande ängeln eller slutar besöket i besvikelse?

En särskild air av förväntan brukar ligga i luften när en ny amerikansk president för första gången kommer till Europa.

Obama kan knappast räkna med någon jublande välkomstkommitté. Istället riskerar han att mötas av molotovcocktails och arga demonstranter som tycker att världens ledare belönat de som orsakat krisen i stället för att straffa dem.

När regeringscheferna för världens 20 största ekonomier samlas till toppmöte i London onsdag och torsdag är det lika mycket för att reparera sina skamfilade rykten som för att rädda världen. Det måste åtminstone se ut som att de gör något.

Många av dem hoppas att Obama är den som ska fixa ett mirakel. Chansen att han lyckas är inte så stor.

I takt med att den ekonomiska krisen djupnat har motsättningarna mellan USA och Europa blivit allt tydligare.

EU:s ordförandeland Tjeckien kallar Obamas politik för ”en väg mot helvetet”. Inte precis en stämningshöjare inför mötet.

USA har valt att satsa på gigantiska stimulanspaket för att mota depressionen i dörren. Nu vill Obama tvinga ett ovilligt Europa att göra samma sak.

USA är inte längre en enväldig supermakt som alla rättar sig efter. Obama måste lita till sin förmåga att ena och övertala sina allierade och motståndare.

Kina och Ryssland har sett svagheten och tänker pressa Obama rejält. Förhoppningen är att G-20 länderna ska enas om ett batteri av åtgärder för att vända krisen och reglera finansmarknaderna.

Slutet kan lika gärna bli ett tufft uppvaknade för Obama.