Johan Jureskog kryddar lyan med lyx

Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2009-06-13

Hemma hos kocken som har känsla för både finmat och inredning.

Kocken Johan Jureskog flyttade in i en splitter ny vindsvåning. Med läckra detaljer skapade han en lyxig men också ombonad känsla.

När Johan Jureskog och hans dåvarande flickvän flyttade in i vindvåningen i stadsdelen Birkastan i Stockholm för snart fyra år sen var allt splitternytt. Hela planlösningen var klar vid köpet men detaljerna fick de själva bestämma.

Man kommer verkligen direkt in i våningen när man kliver in genom ytterdörren. Hallen är integrerad med det nedre våningsplanet. Det är 6,5 meter upp till taknocken. Det första man slås av är ljuset och rymden. Trots att lägenheten ligger högst upp och att de flesta fönster är vindskupor.

–?Det är klart att vi kunde ha målat balkar och bjälkar mörka för att få dem att framträda. Men jag prioriterar ljuset, säger Johan Jureskog.

Ömtåligt golv

Golvet är valnöt precis som den rejäla bänkskivan i köket. Ett exklusivt materialval, men också ganska ömtåligt.

–?Ja, i nästa lägenhet blir det nog stenskiva, säger kocken.

Trappan upp till våningen är ett litet konstverk som ger en svävande känsla och bidrar till den läckra och lyxiga känslan som dominerar i våningen.

Golvet på övervåningen är till hälften ett glasgolv. Det är en hisnande känsla att gå på det och att stå och luta sig mot glasbalustraden och samtidigt kika ner på köksaktiviteterna gör detta till ett boende utöver det vanliga.

På flera ställen finns smarta lösningar och roliga detaljer. Mellan två stockar har vinkylen fått plats. I vardagsrummet finns en inbyggd bokhylla i ett hörn. Även sovrummet har platsbyggda garderober.

Ljuset i våningen är genomgående dimmers. Och i alla rum finns det inbyggda högtalare och Johan Jureskog rattar sina fjärrkontroller och lagar mat med musik i bakgrunden. Johan har en egen restaurang men han bjuder mer än gärna hem sina vänner på middag.

–?Ja, det är fördelen med det här hemmet. Jag bor mysigt och våningen är som gjord för att ha gäster, säger han.

Är han ensam sitter han gärna vid bardelen och äter sin frukost.

Mixar gammalt och nytt

Men hur är det att bo i en vindsvåning på sommaren? Jo, det funkar bra tack vare den inbyggda luftkonditioneringen.

–?Min inredningsstil? Jag vill blanda gammalt och nytt. Det ska vara stilrent men ändå personligt och ombonat. Jag är stolt över den vackra 20-talsklockan i fönstret.

Foto: Per Björn