”Hagasessan” Birgitta: Det är en perfekt plats att växa upp på

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-24

Det är platsen där Hagasessorna och lillprinsen tultade runt på gräset.

Ett slott som Victoria förknippar med lycka och familjeliv.

– De bästa åren jag haft var när jag bodde där. Det är en perfekt plats för barn att växa upp, säger ”Hagasessan” Birgitta.

De fyra lockiga sessorna blev ett ideal på 40-talet – ett begrepp. Familjen på Haga slott utstrålade den perfekta idyllen.

Svenska folket fullkomligt frossade i bildreportage om den blivande kungen och hans systrar. Gamla svartvita filmer visar hur småsessorna och lillprinsen spelar krocket på gräsmattan utanför slottet, gungar på gungbrädet, åker rutschkana och cyklar omkring med stödhjul.

– Jag har bara fantastiska minnen därifrån. Jag älskade den platsen och gör det fortfarande, säger prinsessan Birgitta.

– Vi hade tusen djur att leka med, vi red, sprang runt och gjorde allt möjligt. Det fanns frihet. Det var en fantastisk uppväxt.

Startade lekstugeboom

Flera familjer byggde lekstugor i sina trädgårdar efter att ha sett bildreportage med Hagasessorna i slottets lekstuga.

– Jag tror att den fortfarande finns kvar. Men den måste vara fallfärdig nu. Jag hoppas att det byggs en ny i så fall, säger Birgitta.

Sedan förlovningen har Hagasessorna diskuterat var deras brorsdotter och hennes Daniel ska bo.

”En fantastisk nyhet”

– Vi har hoppats på Haga, men vi trodde inte att det skulle bli så eftersom regeringen använder slottet. Så det här är en fantastisk nyhet. Fenomenalt. Det värmer mitt hjärta att de ska bo där, säger Birgitta.

Den legendariska barnflickan Ingrid ”Nenne” Björnberg berättar i boken ”Dagbok från Haga” om hur barnen älskade att hälsa på fåren i Hagaparken, mata pärlhönsen och leka med cockerspanieln Marco.

Ibland vågade sig en och annan nyfiken person på söndagspromenad fram och frågade om de inte fick hälsa på lillprinsen eller någon av sessorna. Särskilt Margaretha kunde inleda samtal med vilt främmande människor.

– Haga slott är ett perfekt val för Victoria. Pappa kungen var väldigt lycklig där. Det är inte det vackraste slottet men det är en plats som hela

familjen förknippar med lycka,

familjeliv och barn, säger historikern Herman Lindqvist.