Stödet för Merkel rasar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-16

Nu talas det om nyval i Tyskland: ”En revolt ligger i luften”

Om Mona Sahlin har det motigt just nu kan hon trösta sig med att hon inte är den enda kvinnliga partiledaren i den sitsen.

Angela Merkels opinionssiffror är i fritt fall efter räddningen av euron.

Mellan skål och vägg börjar det snackas om nyval.

Impopulära beslut

Sedan början av maj har hon tappat 18 procent i popularitet. Från 58 procent som tycker hon gör ett bra jobb till bara 40.

Så lågt förtroende har hon aldrig tidigare haft under sina snart fem år som förbundskansler. Tvärtom har hon varit en sällsynt populär kansler fram tills i våras.

Opinionsmätningen är gjord av den tyska TV-kanalen ARD som låtit intervjua tusen personer.

Merkel har "tvingats" ta en rad impopulära beslut under våren.

Kraftiga nedskärningar

Hon insåg alldeles för sent allvaret i Greklandskrisen. Då hade hon redan stenhårt tagit ställning mot att hjälpa grekerna. Därför blev besvikelsen desto större när hon var tvungen att ändra sig och rösta för ett gigantiskt räddningspaket där Tyskland står för mycket av kulorna.

Kort därefter la hon fram förslag om kraftiga nedskärningar i den tyska budgeten (800 miljarder kronor), också de en följd av eurokrisen. Istället för de skattesänkningar som utlovades i valrörelsen.

Tyskarnas missnöje drabbar inte bara Merkel personligen utan hela den borgerliga regeringen. Hela 86 procent av tyskarna är enligt mätningen missnöjda med hur regeringen sköter sig.

Förmodligen är de rätt trötta på de olika besked som ges av Merkel och hennes koalitionspartner fridemokraten Guido Westerwelle. Avancerat krypskytte har pågått mellan de två under nästan alla de åtta månader som de hittills regerat tillsammans.

Intrycket är att samarbetet flöt på bättre när Merkel styrde i den så kallade stora koalitionen tillsammans med socialdemokraterna 2005-2009. Vilket kan tyckas lite märkligt.

Kan tvingas utlysa nyval

Situationen är så ohållbar att vad som i normala tiden varit en rutinomröstning nu kan bli Merkels Waterloo.

Den 30 juni ska Tyskland välja ny president, en ceremoniell post utan verklig makt.

Merkel har nominerat den tämligen okontroversielle konservative politikern Christian Wulff. Denne har fått en mycket namnkunnig utmanare i förre östtyske demokratiaktivisten Joachim Gauck. Ett antal fridemokrater har låtit förstå att de föredrar Gauck framför Wulff. Vilket också det tyska folket gör enligt opinionsmätningar.

Det räcker med att något dussin FDP:are byter sida för att Wulff inte ska bli vald. I praktiken skulle det då bli omöjligt för Merkel att sitta kvar. Troligen skulle hon utlysa nyval.

– En revolt ligger i luften, skriver tyska tidningen Der Spiegel.