Räddningen är bara dagar bort

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-07

Frihet i sikte för de 33 gruvarbetarna i Chile

Redan på lördag kan hjälpen vara framme för de 33 instängda gruvarbetarna.

Man har redan mindre än 100 meter till männen – och inom några dagar kan de vara räddade.

De har suttit instängda i gruvan sedan 5 augusti och prognoserna har tidigare varit dystra. Det har talats om att de 33 gruvarbetarna skulle tvingas vänta till december innan de åter fick se dagens ljus.

Når dit på lördag

Men nu verkar hjälpen vara nära. Enligt Chiles gruvminister Laurence Golborne verkar det som att ett borrhål stort nog att kunna forsla de 33 arbetarna upp genom ska nå männen redan på lördag. Därefter ska det ta mellan tre och tio dagar innan de ska vara uppe igen.

Något exakt datum för när de når ovan jord är omöjligt att säga förrän man lyckats borra hela vägen ner. Därefter ska en kamera undersöka hålets beskaffning och man ska besluta hur exakt de ska plockas upp.

Stärker upp med rör

När hålet är färdigborrat är tanken att man ska förstärka det genom flera stålrör som förs ned en i taget. I det långa stålröret ska därefter en räddningskapsel kunna firas ned. Enligt NBC är räddningskapseln försedd med gummihjul som ska hjälpa den att fara genom de kurvor som har blivit i det 700 meter djupa hålet.

Skulle idén med en räddningskapsel inte fungera går en reservplan ut på att fira männen upp genom hålet med hjälp av rep.

Familjer samlades

I onsdags samlades släkt och vänner till de instängda gruvarbetarna på ett berg med utsikt över gruvan och bad tillsammans, och såg fram emot en närstående räddningsaktion.

Det kommer att bli de 33 arbetarna själva som får avgöra i vilken ordning de ska räddas.