Nytt hedersbrott ska utredas omedelbart

Anja Haglund/TT

Publicerad 2019-01-24

Utredningen om att ge brott med hedersmotiv en egen brottsrubricering ska tillsättas så snart som möjligt.

Det säger nya jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) till TT.

– Vi kommer att sätta igång direkt, säger hon.

Skrivningarna om hedersbrott i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är ovanigt tydliga.

Brott med hedersmotivskautgöra en egen brottsrubricering. Detskainföras en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Och reglerna för utvisning av utländska medborgare som döms för hedersbrottskaskärpas.

– Det här är en väldigt viktig fråga och vi har faktiskt varit väldigt konkreta kring den här utredningen, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till TT.

Tydlig signal

Utredningen ska tillsättas så snart som möjligt, enligt Lindhagen.

– Här behöver vi hålla tempo och vi sätter igång så fort vi bara kan, säger hon.

Något exakt datum kan hon dock inte ge.

Överenskommelsen slår fast att ny lagstiftning ska vara på plats i januari 2022.

TT: Varför är det så viktigt att hedersbrott får en egen brottsrubricering?

– Det här är oerhört allvarliga brott som begås som handlar om att människors frihet begränsas och vi kan aldrig acceptera att människor inte har makt över sina egna liv. Det handlar också om att skicka en tydlig signal om att det inte är okej genom att skärpa lagstiftningen, säger Åsa Lindhagen.

Personer som arbetar med hedersrelaterat våld och förtryck som TT talat med anser dock inte att det i första hand är lagen som brister.

Akut skydd

Redan i dag kan hedersmotiv vägas in som en försvårande omständighet. Snarare handlar det om att lagen inte tillämpas som den ska, och att kompetensen hos dem som utreder brotten brister, anser de.

Åsa Lindhagen medger att det handlar om "mycket mer" än bara lagstiftning. Framför allt om att öka kompetensen inom skolan, socialtjänsten och rättsväsendet.

– Man ska kunna identifiera ungdomar som man tror kan vara i behov av stöd. Det kan vara något man döljer om man är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Skyddet och stödet måste också bli bättre. Är man i behov av akut skydd ska man ha det, men också ett långsiktigt stöd om man varit i en så pass allvarlig situation att man behövt lämna sin familj, säger hon.

I mars väntas Socialstyrelsens kartläggning av hur många som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.

– Det är viktigt att hela tiden ha uppdaterad kunskap, men vi behöver inte vänta på kartläggningen. Vi vet att problemet finns och att ungdomar behöver hjälp, säger Åsa Lindhagen.