Algerna växer men ligger still

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-28

En vindpust – så är algerna här.

Den höga värmen och svaga vinden gör att algerna växer i mängd i Östersjön - men de ligger ändå relativt stilla. Om det blåser upp kommer även algerna fortare.

Vädret bidrar till att det just nu ser ut att komma större mängder alger än vanligt. Värmen gör att algerna frodas samtidigt som bristen på vind gör att de syns.

– Normalt sett så blandas algerna ned i vattnet. Nu kommer de upp till ytan i värmen och blir kvar där när vinden inte blandar ut dem, säger Gunnar Aneer, marinbiolog på länsstyrelsen i Stockholm.

Algerna växer

Att det inte blåser gör också att algerna ligger relativt stilla men de växer samtidigt i yta. Om vinden börjar blåsa kommer massan att röra sig inåt land snabbare samtidigt som de blandas ut i vattnet.

– Mängden giftiga alger kan vara högre i koncentrerade mängder nu när det inte är utspett. Om mängden alger är den samma så finns den nu i en mindre mängd vatten, enligt Gunnar Aneer.

Inte exceptionellt

Det här är inte ett exceptionellt år vad gäller alger. Algblommningen pågår som mest men är sett över åren inte så kraftig.

– Jag tror inte att det kommer bli mer än ett måttligt år i algblommning, enligt Gunnar Aneer.

Om temperaturen sjunker och vindarna friskar i kan algblomningen mattas av. Men om värmen håller i sig kan det ta längre tid innan vattnet åter blir badbart.

– I värsta fall kan algerna bli kvar i några veckor innan de åldras och försvinner, säger Gunnar Aneer.