Hunden Jaari stoppade misstänkt terrorattack

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:

Spårhunden Jaari hjälpte den indiska armén att lokalisera en enorm vapenhärva. Stora mängder ammunition, vapen och sprängmedel hittades begravda under marken och tros tillhöra en terroristgrupp.

– Hade vi inte hittat fyndet hade det kunnat leda till en katastrof, säger en officer.

Hunden Jaari är en treårig labradortik och spårhund från den indiska armén. Hon hjälpte under veckan säkerhetsstyrkorna att upptäcka en stor vapenhärva i Assam i Indien. Genom att lukta sig fram ledde hon styrkorna in i en djungel där de enorma mängderna vapen, ammunition och sprängmedel gömts under marken.

Fyndet tros tillhöra terroristgruppen National Democrates Front of Bodoland, NDFB, enligt tidningen Hindustantimes. Tidningen skriver vidare att NDFB kan ha planerat en terrorattack före valet nästa år.

Hyllas för sin modiga insats

– Det är inte lätt att lokalisera vapen som är begravda under jord i ett så stort område i djungeln. Detta är Jaaris viktigaste operation hittills och hon har klarat det galant. Hade vi inte hittat fyndet hade det kunnat leda till en katastrof. Mycket få hundar kan prestera så här, säger en officer till nyhetsbyrån IANS.

Armén passade också på att hylla Jaari på Twitter för sin modiga insats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN