Larm om man överbord – sökinsats på Östersjön

Publicerad 2021-08-08

Sjöräddningen fick under söndagen ett larm om en man överbord.

En räddningsinsats har pågått i ett stort område ute på Östersjön.

Nu är räddningsinsatsen avslutad – trots att mannen inte hittats.

– Det finns inte längre någon chans att hitta någon vid liv, säger Joanna Paraïso, sjöreddningsledare vid Sjöfartsverket.

En stor räddningsinsats har idag pågått i ett stort område ute på Östersjön efter ett larm om man överbord.

Enligt Sjöräddningen söker man efter personen i havet i ett område söder om Gotland ända upp till Landsort utanför Nynäshamn i Stockholms län.

Larmet kom in 10.52.

– Vi jobbar med det nu. Det är ett väldigt stort sökområde så vi har ett flygplan från Kustbevakningen och en helikopter från Sjöfartsverket ute och söker, säger Christer Ekeroth, assisterande räddningsledare på Sjöräddningen.

Även Sjöräddningen deltog i sökandet.

Enligt Sjöfartsverket rör det sig ännu om en misstänkt olycka och polisen har upprättat en anmälan om försvunnen person.

Insatsen är avslutad

Klockan 17.30 avslutades insatsen då det inte längre fanns något möjlighet att hitta mannen vid liv då mannen senast sågs 03.56.

– Vi bedömde att området att var väl genomsökt, kombinerat med andra parametrar bedömer vi att det inte fanns någon chans att hitta någon vid liv, säger Joanna Paraïso, sjöreddningsledare vid Sjöfartsverket.

Först var man inte fullständigt säkra på att mannen faktiskt ramlat över bord då det inte finns några ögonvittnen som sett mannen falla i vattnet.

– Vi är inte fullständigt säkra på att någon ramlat överbord. Fartyget är framme i Nynäshamn och polisen är på plats och ska söka genom fartyget. Förhoppningsvis hittar vi mannen ombord, sa Jonas Franzén, kommunikatör på Sjöfartsverket till TT tidigare under dagen.

När färjan anlände till Nynäshamn mötte polisen upp. Passagerare som lämnade färjan kontrollerades och polisen pratade med bekanta till mannen. Polisen sökte därefter igenom fartyget tillsammans med personal och kunde inte hitta mannen.

Larmet kom från ett passagerarbåt, som också bar last, efter att man upptäckt att en person ur besättningen saknas. Båten var polskregistrerad och var på väg från Gdansk till Nynäshamn.

I nuläget är det oklart om någon sett personen falla i vattnet.

Enligt Sjö- och flygräddningscentralen sågs mannen senast vid tretiden inatt.

Enligt TT är den saknade en man i femtioårsåldern, som sågs på den polska färjan Nova Star, som befann sig vid Hoburgen vid Gotland på väg till Nynäshamn från Gdansk. Hans sällskap anmälde honom försvunnen.

– Fartyget hann förflytta sig en lång sträcka under tiden så det är väldigt stort område att söka av. Nu är det ju lyckligtvis varmt i vattnet fortfarande men jag tror tyvärr inte att chansen att hitta personen är så stor, säger Martin Martini på Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg till TT.

Mannen var onykter när han sist sågs, skriver TT. Sjöfartsverket har satt in en helikopter och även Sjöräddningssällskapet deltar med ett fartyg.

– Vi ber alla båtar i området att hålla utkik, säger Christer Ekeroth.

Färjan Nova Star.

Följ ämnen i artikeln