Här kan du bli kung i baren – i tio år

Liten ö i norra England söker ny värd för historisk plats

Publicerad 2022-01-21

Vill du vara kung i baren?

En 300-årig pub söker sin ”monark” – och det kan bli du.

I ett glasskåp på puben finns både kungakrona och gnistrande diadem.

Det handlar faktiskt inte enbart om puben The Ship Inn, du får en hel ö som ditt eget rike. Ön heter Piel och ligger 800 meter utanför Kumbriens kust i nordvästra England.
I tio år får du styra och ställa på Piel, som förutom den gamla puben och åtta små fiskestugor och camping, också ståtar med en slottsruin med tillhörande vallgrav från början av 1300-talet.

”Annorlunda tradition”

Marken är på drygt 20 hektar och på 1200-talet användes ön som lagringsplats för olika utsäden. Ön har också varit en plats för smuggling av olika slag tack vare sin djuphamn. Franker, kelter, romare och fornnordiska folk har landstigit på ön under årtusenden, enligt öns hemsida.
I ett glasskåp på puben finns både kungakrona och gnistrande diadem, men vid ”kröningen” av ny barägare finns en annorlunda tradition, enligt myndigheterna i Barrow:
– Varje ny värd kröns till Piels kung i en ceremoni av oklart ursprung. Då sitter de i en forntida tron med en hjälm på huvudet och håller ett svärd i handen, samtidigt som alkohol hälls över dennes huvud.

På plats före sommaren

Ön beskrivs som ”juvelen i kronan”, en ”stor tillgång för Kumbrien” och en ”vital del av vårt arv”. Samtidigt varnar lokalinvånarna:
– Det är en unik plats och värden behöver uppskatta villkoren för elektricitet och väder.
Men det börjar bli bråttom, en ny ”kung” behöver vara på plats innan sommaren, skriver BBC.

Ön beskrivs som ”juvelen i kronan”, en ”stor tillgång för Kumbrien” och en ”vital del av vårt arv”.