Många björnar skjutna första jaktdagen

TT

Publicerad 2021-08-21

Licensjakten av björn inleddes under lördagen och totalt får 501 björnar skjutas i landet. Arkivbild.

Totalt 77 djur blev facit under första dagen av årets licensjakt på björn. Flest björnar, 28 stycken, sköts i Gävleborg.

Totalt får 501 björnar skjutas fram till den 15 oktober. Störst tilldelning har Jämtlands län med hela 200 djur. Antalet björnar i länet uppskattas till 1 044, men målet är att minska stammen till 650.

Antalet björnar i Sverige har legat kring 3 000 det senaste decenniet. Den miniminivå som satts för att stammen ska ha en ”gynnsam bevarandestatus” motsvarar 1 400 björnar – 900 i de fyra nordligaste länen och 500 i resterande län.

I Norrbotten överklagades länsstyrelsens beslut om licensjakt på 20 björnar av Jaktkritikerna och Rovdjursföreningen, och det såg ett tag ut som om premiären av årets björnjakt skulle stoppas. Men på fredagen meddelade förvaltningsrätten i Luleå att överklagandena avslås och att jakten är lämplig med hänsyn till stammens storlek och sammansättning.

Licensjakten kan följas på Naturvårdsverkets hemsida där antalet fällda björnar redovisas. Siffrorna uppdateras varje vardag fram till och med den 3 september och därefter tre gånger i veckan.