Stor sopbrand rasar – varning för rök

Martin Mederyd Hårdh/TT

Lars Brandelius/TT

Uppdaterad 2024-01-12 | Publicerad 2021-09-05

En stor brand rasar i ett sopberg i Botkyrka söder om Stockholm och den kan ta lång tid att släcka. Allmänheten varnas för röken.

Återigen brinner det i ett övergivet sopberg som dumpats av skandalbolaget NMT Think Pink.

Larmet om branden ringdes in strax efter klockan 16 på söndagseftermiddagen. Stora lågor har stigit sju–åtta meter i höjden från skräpberget, som ligger i Botkyrkaområdet Kassmyra.

En varning till allmänheten, ett så kallat VMA, har gått ut till hela kommunen. Den kommer att kvarstå till åtminstone måndagsmorgonen.

”Rök från branden kan spridas i ett stort område. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, lyder meddelandet.

Skyfflar undan

Räddningstjänsten skickade ett stort manskap till platsen, från sex olika stationer, och har försökt säkerställa att elden inte sprider sig.

– Vi bedömer att det inte finns någon spridningsrisk nu, men insatsen kommer att pågå en längre tid, säger Cecilia Lundfeldt vid Södertörns brandförsvarsförbund till TT strax före klockan 21.

Sophögen mäter omkring 60 gånger 40 meter och stora delar skyfflas bort för att de delar som brinner ska isoleras.

Andreas Blomquist vid brandförsvaret sade tidigare under söndagen att släckningsarbetet kan ta allt ifrån tre dagar till tre veckor.

Människor som bor i närheten utsätts ännu en gång för potentiellt farlig rök.

– Några grannar håller på att packa sina väskor för att åka härifrån om det blir för svårt. Det är personer med astma och allergier. Det är samma situation som när det brann flera månader i Kagghamra här i närheten, säger en kvinna som bor inom en kilometer från soptippen till Expressen.

Giftigt utlopp

Soptippen i Kassmyra förknippas med en rad miljöbrister som inte åtgärdats av det konkursförsatta sopbolaget Think Pink, som drivit anläggningen. I somras rapporterade SVT att sopberget var mycket större än tillåtet och att vattnet i de brunnar som finns där innehöll extremt höga värden av tungmetaller.

Think Pink är ökända för att ha dumpat stora mängder avfall på en rad platser i Sverige. Dess vd misstänks för grovt miljöbrott.

I vintras brann en annan av företagets övergivna avfallsanläggningar i Kagghamra, bara en mil söderut från Kassmyra, i flera månader. Giftig rök spreds i närområdet och när Botkyrka kommun senare testade det släckningsvatten som sipprat genom soporna innehöll det också miljögifter långt över gränsvärdena.

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag