Otäcka fyndet i braskaminen: ”Det kan inte vara...”

Publicerad 2022-07-24

Krafset i braskaminen blev början på dramat hemma hos familjen Harlin.

När luckan öppnades möttes de av en enorm uggla.

– Jag skrek åt gubben: ”För fan stäng kaminen”, säger Nanna Harlin.

Nanna Harlin, 53, satt i köket med sin familj när de hörde ljud inifrån braskaminen.

– Det prasslade till och vi tittade på varandra. Jag kollade dit och såg att glaset var lite skitigt. Jag tänkte: ”det kan inte vara”...

De första spekulationerna innehöll rävar, katter och grävlingar men när de tog sig närmare såg de en vinge inne i eldstaden.

– Jag har fågelfobi och bara skrek på gubben som stod i duschen. Han fick på sig en keps och öppnade. Då såg vi att det var en uggla. Vi trodde att den hade dött, säger Nanna och fortsätter:

”Var livrädda”

– Vi tänkte gud vad ska vi göra nu, ringer man polisen eller vad gör man. Vi hade bokat bio och det var lite sista minuten, säger hon.

När Hasse Harlin petade på ugglan blev det dock full fart i köket.

– Den flög ut. Vi var livrädda för den var ju enormt stor. Jag har läst att rovfåglar kan attackera människor, men som tur är har vi stora balkongdörrar som den tog sig ut genom, säger Nanna.

Och ingen kom till skada?

– Ingen kom till skada, varken vi eller ugglan.

Det är inte ovanligt att kattugglor letar sig ner i skorstenar.

”Tragiskt för ugglan”

Ornitologen Niklas Aronsson är helt säker på vad det rör sig om för uggla. Han har själv haft den på besök i sin egen skorsten.

– Jepp, det är en kattuggla. Den tog sig in i skorstenen i sommarstugan och hela vägen ner till ett av rummen där den flög runt mot fönsterrutorna och kraschade grejor. Det var tragiskt för ugglan, säger han.

Enligt Aronsson är det inte ovanligt att kattugglor letar sig ner i skorstenar.

– De är hålbyggare och har främst sina bon i trästammar. Det är inte olikt en skorsten och när de tar sig in fastnar de helt enkelt.

Följ ämnen i artikeln