Estland: Gotland är vårt säkerhetsnät

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2022-03-23

På Gotland pågår uppbyggnad av den militära förmågan. Det berör inte bara Sverige.

– Gotland är vårt säkerhetsnät, säger Estlands försvarsminister Kalle Laanet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) möter sin estniske kollega på P18 utanför Visby. En symboliskt vald plats.

– Gotland har en strategisk roll mitt i Östersjön. Den som kontrollerar Gotland har också ett direkt inflytande på sjövägar och i luftrummet, i förhållande till Baltikum, Finland och det svenska fastlandet, säger Hultqvist i blåsten intill en stridsvagn 90.

Hans estniske kollega har fått se de förstärkningar som nu görs av den militära förmågan på Gotland.

– Gotland är vårt säkerhetsnät, för Estland och de andra baltiska staterna, om vi utsätts för hot söderifrån, till exempel från Kaliningrad, säger Kalle Laanet.

Signal till Ryssland

För en tid sedan sade den estniska statsministern Kaja Kallas att landet skulle godkänna en eventuell finländsk Natoansökan ”snabbt som blixten” i samband med att hon tog emot den finländska statsministern.

TT: Skulle Estland vara säkrare om Sverige vore Natomedlem?

– Om Sverige skulle gå med i Nato vore det en stark signal till Ryssland, och vi skulle vara i en starkare position om alla länder runt Östersjön skulle vara under samma tak. Men det är en fråga för det svenska folket och svenska politiker, säger Laanet.

Regementet på Gotland lades ner 2005, men efter Rysslands annektering av Krim 2014 fattades beslut om att börja bygga upp ett regemente igen. Det försämrade säkerhetsläget gör att uppbyggnaden nu prioriteras.

I den senaste försvarsöverenskommelsen kom alla riksdagspartier överens om att förmågan på Gotland ska stärkas ytterligare, redan i år.

I januari var det mycket uppmärksamhet på försvaret av Gotland när en snabbinsatsstyrka från Boden flyttades till Gotland på grund av det försämrade säkerhetsläget.

Gotländsk snubbeltråd

Därefter har Ryssland invaderat Ukraina, men för P18:s del har inte så mycket förändrats, menar Ulf Hamberg, chef för 181:a pansarbataljonen.

– Det är därför min enhet finns till. Vi finns här som någon form av snubbeltråd. Då kan man inte ta färjan hit och kliva av, utan man måste göra en invasion, säger Hamberg.

– Bara att vi finns här gör att man inte bara kan komma hit, man måste tänka sig för. Det blir inga luftlandsättningar, det blir inga landstigningar, utan då måste man ta i allt man kan – och då märker vi innan att de bullar upp.

Ökad uthållighet

När den militära förmågan på Gotland nu ska stärkas behövs mer personal och olika former av materiel.

– Det är framför allt saker som bidrar till att öka försvarets uthållighet här på Gotland, säger Peter Hultqvist.

Han tar drivmedel, ammunition, vapensystem och personal som exempel.

Ulf Hamberg ser att det finns en del flaskhalsar för att växa snabbt. Det handlar om infrastruktur – att få byggnader på plats – att utbilda personal och att det tar tid att få fram materiel, särskilt nu när många länder stärker sina försvar.