Kim övervakade robotuppskjutning

TT-AFP

Publicerad 2023-12-19

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un (mitten) på en tv-bild som sändes på måndagen.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un bevakade personligen måndagens uppskjutning av en interkontinental robot som beskrivs som landets mest avancerade hittills, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Enligt KCNA ska den ballistiska roboten, som är den största i Nordkoreas arsenal, ha färdats strax över 100 mil och fungerat som ett bevis för den slutna enpartistatens ”enastående styrka i förhållande till fienden”.

Den statliga nyhetsbyrån benämner den testade roboten som en del av det mobila Hwasong-18-programmet, som drivs av fast bränsle. Det gör robotarna snabbare och uppskjutningen svårare för omgivningen att spåra.

Japans vice försvarsminister uppgav i samband med uppskjutningen att projektilen i fråga har en räckvidd på över 15 000 kilometer vilket gör att den i stort kan nå hela USA.

Testet beräknas vara Nordkoreas femte i år av det interkontinentala robotsystemet, som utformats för att kunna bära kärnvapen.

Parallellt med regimens militära upptrappning har det militära samarbetet mellan Sydkorea, Japan och USA utökats. På tisdagen meddelade Seouls försvarsdepartement att man aktiverat ett gemensamt system som syftar till att de tre länderna ska kunna dela information i realtid om de nordkoreanska uppskjutningarna.

Totalt har Nordkorea avfyrat 30 ballistiska robotar och skjutit upp tre rymdraketer i år, däribland en satellit i omloppsbana i slutet av november. Förra året avfyrades fler än 70 ballistiska robotar, vilket var rekordmånga.