Sjukhuset fortfarande avspärrat efter väpnad fritagning: ”Ingen gripen”

Publicerad 2023-02-09

Avspärrningar vid sjukhuset.

Polisen jagar fortfarande de pistolbeväpnade män som fritog gängkriminelle Milad Safi, 20, vid Vrinnevisjukhuset på onsdagen.

En person frihetsberövades och släpptes under natten.

– Vi får fortsätta utredningen kring den personen, säger John Andåker på polisregion öst.

På onsdagen larmades polisen ett ”grovt brott” på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Polisen kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en fritagning från en Kriminalvårdstransport vid sjukhuset.

Sökandet efter två maskerade män och dömde Milad Safi, meddelar de vid en pressträff på torsdagen. Milad Safi avtjänade ett tioårigt straff för mordförsök.

John Andåker, chef för utredningssektionen i polisregion öst, säger att sjukhuset fortfarande är en pågående brottsplats.

– Vi har ingen frihetsberövad i nuläget. Brottsrubriceringarna grovt främjande av flykt, grovt vapenbrott samt grovt hot mot tjänsteman kvarstår. Vi utreder händelsen med breda utredningsåtgärder för att säkra så mycket bevisning som möjligt, säger han och fortsätter:

– Den fritagne är inte misstänkt för något i nuläget men brottsrubriceringen kan ändras.

Milad Safi har även begärts internationellt efterlyst, enligt Aftonbladets uppgifter, vilket John Andåker bekräftar.

Milad Safi, 20.

Brett underrättelsearbete

Polisen kan inte svara på om den fritagne eller de andra männen är efterlysta utomlands.

– Det pågår nu ett brett underrättelsearbete som löper parallellt med förundersökningen. Vi ser det i nuläget som en isolerad händelse, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping.

Vid 22-tiden frihetsberövades ytterligare en person som sedan släpptes efter åklagarbeslut.

Är personen fortfarande misstänkt?

– Vi får fortsätta utredningen kring den personen, men det fanns inte skäl att hålla honom frihetsberövad, säger John Andåker.