Åkesson: ”Vi måste vara bäst – för vi har varit sämst”

Publicerad 2022-12-11

Tidöavtalet är en reaktion på ”årtionden av total misskötsel”, säger Jimmie Åkesson.

Men det duger inte att minska invandringen till samma nivåer som Norge och Danmark, enligt SD-ledaren.

– Vi måste vara bäst för vi har varit sämst, säger han i SVT:s partiledardebatt.

Det hettade till direkt när SVT:s partiledardebatt drog i gång.

Johan Pehrson och Annie Lööf inledde med att debattera Sveriges migrationspolitik där L-ledaren gick till omedelbar attack:

– Jag trodde inte för 10 år sedan att jag skulle stå här med en centerledare som inte ser problemen, säger han efter att Lööf ifrågasatt innehållet i Tidöavtalet.

C-ledaren höjde på ögonbrynen och kontrade med ett: ”Mäh!”.

När SD:s Jimmie Åkesson fick ordet valde han att försvara Sveriges åtstramade migrationspolitik.

Jimmie Åkesson under debatten.

”Ska inte rädda världen”

– Tittar man på hur verkligheten ser ut är det absolut nödvändigt att vi stramar åt och höjer kraven för att få komma till Sverige. Vi ska fokusera på flyktinghjälp i närområde i stället rädda världen. Sedan ska vi se till att människor som inte har skäl befinna sig i Sverige utvisas ur landet, sa han och tillade:

– Det här är en reaktion på årtionden av total misskötsel. Äntligen har vi en politik som går i motsatt riktning. Det duger inte att vara lika bra som Danmark eller Norge. Vi måste vara bäst för vi har varit sämst.

Nooshi Dadgostar tycker att frågan är passé och pratar om kriget och att alla partier är med på att ta emot flyktingar. Hon betonar vad som händer sen.

– Ska vi dra ner på välfärden? Dra ner på anställda. Kommer det förbättra integrationen. Det tror inte jag och det är konflikten mellan oss.

– Det är människor, det är inte bara siffror.

V-ledaren Nooshi Dadgostar.

”Jag skäms”

Även Per Bohlund protesterade.

– Det är en enorm rädsla som sprids i Sverige. Människor som inte vet om de kan planera en framtid i Sverige. Familjer som itne vet om de har mat på bordet. Människor som växer upp i Sverige och misstänkliggörs, inte för vad de gör utan var det kommer ifrån

– Jag skäms över det som de blåbruna gör.

MP:s språkrör Per Bolund.