Råttsmitta sprids – tre hundar döda på kort tid

Kan smitta människor också

Publicerad 2022-11-26

En bakterie som angriper hundarnas lever och njurar sprids i södra Sverige.

Det är råttor som sprider den för hundar farliga sjukdomen genom att kissa i vattenpölar.

Nu verkar det som att den är här för att stanna på grund av klimatförändringarna.

En ny farsot sprider sig bland södra Sveriges hundar: leptospiros. Bakteriesjukdomen kan leda till en smärtsam död när den angriper lever och njurar och bara under de senaste veckorna har tre hundar dött på Gotland, något TV4 rapporterat om.

– Senaste åren har det dykt upp allt fler fall i södra Sverige. 2019 hade vi första anhopningen av fall, men innan dess väldigt sällan, säger Ulrika Sjösten, veterinär på Gotland.

Sprids av råttors urin

Sjukdomen sprids av råttors urin, men även om råttor funnits länge på våra breddgrader så har sjukdomen varit väldigt ovanlig så här långt norr ut tidigare. Det har ändrats i takt med att att höstarna blivit varmare.

– Man misstänker att det är vädret. Att det är de milda och fuktiga höstarna om gör att bakterien trivs och ligger kvar. Den vill ha fukt och värme.

Bakterierna sprids genom råttornas urin som hamnar i vattenpölar – där hundarna sedan släcker sin törst.

När råttorna kissar i stillastående vatten eller på fuktig jord, till exempel ute i skogen, lämnar de bakterier efter sig. När hundarna dricker vattnet får de sjukdomen genom sina slemhinnor, till exempel ögon, mun eller sår på huden. Många får inte så allvarliga symtom och den kan behandlas med antibiotika.

– Man försöker med antibiotika först och sen får man försöka stödja lever och njurar. Men ibland så har det blivit så kraftiga organskador att det inte går att häva, säger Ulrika Sjösten.

Kan smitta människor

Även om det är ovanligt så kan sjukdomen även smitta människor genom förorenat vatten, säger Ulrika Sjösten. Har man en hund som insjuknat så finns bakterierna i hundens urin när den insjuknat och några veckor efteråt. Men sjukdomen ger inte så allvarliga symptom hos människor och påminner om en influensa.

Att sjukdomen ska kunna hejdas i Sverige tror hon inte är vidare troligt, snarare är det något hundägare i framför allt södra Sverige kommer behöva vänja sig vid den när höstarna blir mildare.

– Det är svårt att hindra dem, hundar dricker ju i stillstående vattendrag. Det finns ju råttor överallt, så det är svårt att hindra och råttorna är bärare av den här bakterien.

Nu hoppas Ulrika Sjösten att fler hundar ska vaccineras mot sjukdomen för att förhindra att fler dör av den variant som sprids just nu i landet. Vaccinationen ska ske en gång om året.

– Den skyddar inte helt mot smitta och mot alla varianter, men den skyddar mot allvarlig sjukdom och död i den här varianten som vi har sett nu.

Följ ämnen i artikeln