MSB:s krav på regeringen: Blixtrusta bergrummen

Uppdaterad 2022-03-17 | Publicerad 2022-03-16

Totalförsvaret ska stärkas meddelade statsministern i ett tal till nationen.

Nu vill MSB på kort tid se en ”forcerad upprustning” av stora befolkningsskyddsrum som finns insprängda i urberget.

– Vi har fått ett uppdrag att se över vad vi kan rusta och utveckla när det gäller civila försvaret och där är skyddsrummen en viktig del, säger Anders Johannesson på MSB.

De stora befolkningsskyddsrummen ägs av kommunerna och finns i landets större städer. De kan rymma mellan 800 och 16 000 personer samtidigt och ska inte förväxlas med de mindre skyddsrum som ofta finns i privata bostads- och hyresfastigheter.

I decennier har de stora befolkningsskyddsrummen stått vilande i urberget men nu är de plötsligt högaktuella.

– Regeringen kommer ta initiativ till ytterligare resurstillskott för totalförsvaret, för Sveriges försvarsförmåga behöver förstärkas, sa statsminister Magdalena Andersson i sitt tal till nationen när hon berättade om satsningen.

”Underskott på platser”

I MSB:s svar på regeringsuppdraget att prioritera behoven inom det civila försvaret skriver myndigheten att man vill se en ”forcerad upprustning” av de stora befolkningsskyddsrummen.

Infarten till Klara skyddsrum.

Enligt Anders Johannesson, enhetschef på MSB, vill man att regeringen under 2022 lägger 50 miljoner kronor på upprustningen av bergrum.

– Vi har fått ett uppdrag att se över vad vi kan rusta och utveckla när det gäller civila försvaret och där är skyddsrummen en viktig del, en komponent i hela civila försvaret.

– Vi har ju skyddsrum runt om i landet, men där det finns brister i städerna då det har byggts nya områden och förtätats, så det är ett underskott på platser och då är det här ett sätt att kunna på ett snabbt sätt få fler skyddsrumsplatser.

I svaret skriver MSB att man hoppas att blixtupprustningen ska kunna ”öka skyddseffekten på utvalda platser” och vilka platser som blir aktuella kommer MSB samråda om med kommunerna.

Som exempel på vilka befolkningsskyddsrum som kan bli aktuella att rusta upp nämner Anders Johannesson flera bergrum i Stockholm:

Vattugaraget/Klara skyddsrum, med plats för 8 000 personer.

Hötorget, med plats för 3 500 personer.

Södersjukhuset, SÖS, med plats för 3 200 personer.

Karolinska, med plats för 1 300 personer.

Bergrummen har i vissa fall använts som parkeringsgarage och det kan finnas en rad olika brister som nu behöver åtgärdas på kort tid. Enligt MSB kan det handla om uppdatering av ventilationssystem och el- och vattenförsörjning eller förstärkningar av fundament.

Under Södersjukhuset i Stockholm finns plats för 3 200 personer.

Ändrad strategi

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ett övergripande ansvar över landets skyddsrum och så sent som 2008 hävdade man från MSB:s håll i intervjuer att en försämring av hotbilden mot landet kommer att ske långsamt och att man kommer ha ”tid att bygga ikapp”.

Nu har perspektivet ändrats och det är i stället bråttom.

– Nu resonerar man väl lite annorlunda, att det går fort att riva ner ett system men det tar tid att bygga upp, säger Anders Johannesson.

Hade det varit mer effektivt och billigare att slippa forcerad uppbyggnad om man gjort det här tidigare?

– Ja, det är ju egentligen samma kostnader men man kanske hade kunnat sprida ut dem på fler år naturligtvis.

Upprustningen av befolkningsskyddsrummen väntas dra i gång redan i år, beroende på regeringens inställning till MSB:s förslag som lämnades in i torsdags.

Ett befolkningsskyddsrum är beläget under Hötorget.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.