Valross dök upp på Smögen

Love, 5: Kolla mamma, den chillar i solen!

Uppdaterad 2022-03-14 | Publicerad 2022-03-11

En valrosshona ligger och tar det lugnt i Smögens hamn.

Charlotte Hansson och sonen Love, 5, var några av de första som upptäckte valrossen.

– Det var helt underbart att se glädjen i min sons ögon, säger Charlotte Hansson.

Smögens hamn har fått oväntat besök av en valrosshona som troligtvis har simmat hit från betydligt nordligare breddgrader.

Charlotte Hansson blev chockad när hon såg att den bruna klumpen borta vid piren visade sig vara en valross. Yngsta sonen Leo låg i vagnen och var inte lika förbluffad av händelsen. Men det blev däremot äldsta sonen Love, 5.

Valrosshonan tagit parkeringsplatsen för vattenskotrar. Den sällsynte besökaren blev dagen happening på ön.

”Kolla mamma det där måste vi utforska!”, ”Den ligger och chillar i solen”, konstaterade Love.

– Det var helt fantastiskt att se glädjen i min sons ögon. Han tyckte att det var så häftigt, säger Charlotte Hansson.

”Dagens happening”

Valrossen har lagt sig i hamnen på den plats där man vanligtvis parkerar vattenskotrar. Varken Charlotte eller Love var särskilt rädda för valrossen.

– Det kanske vi borde ha varit, men den var helt fridfull. Min son frågade först om den var död. Men den låg bara och tog det lugnt, säger Charlotte.

Vid det här laget har hela ön varit ute vid hamnen och hälsat på valrossen. När Charlotte la ut en bild på Instagram var det många som blev förvånade.

– Folk tyckte det var helt sjukt och många skrev att de skulle springa ut och titta. Det här blev verkligen dagens happening.

Love, 5, var glad som en lärka efter att ha träffat valrosshonan.

Och valrossen ligger fortfarande kvar.

– Vi kanske går förbi i morgon och hälsar på den igen. Någon har lämnat fisk och räkor till valrossen, så den trivs nog bra.

Experten: Mycket ovanligt

Det är mycket ovanligt att valrossar upptäcks i Europa. I vanliga fall håller de till på östra Grönland och vid Svalbard.

Det här är sjunde gången sedan tidigt 1900-tal som en valross upptäcks i Sverige. Och varför de tar sig hit kan bero på olika saker.

–De ger sig ut på strövtåg då och då. Men det är lite oklart varför. Det kan bero på att de simmar lite fel och råkar dyka upp vid helt fel kust, säger Kennet Lundin, marinbiolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

För en månad sedan upptäcktes en valrosshona på Jylland i Danmark och det mest troliga är att det är samma valross som nu simmat vidare till Smögen.

”Valrossen mår bra”

Den sydligaste platsen där en valross har upptäcks är Spanien. Valrossar trivs bäst i ett arktiskt klimat och vattnet nere i Europa är egentligen alldeles för varmt.

– De har mycket tjock hud och blir som överhettade termosar om det blir för varmt, säger Kenneth Lundin.

Men enligt Kenneth Lundin är risken liten för att valrossen i Smögen skulle må dåligt.

– Det är ju vinter nu och kallt i vattnet, så det är perfekt! Valrossen ser ut att må mycket bra.

Uppmaning till alla nyfikna

Kenneth Lundin vill uppmana alla nyfikna Smögenbor att vara försiktiga så att valrossen inte blir skrämd.

– Man måste ha respekt för den. Jag hoppas att folk inte kör dit med båtar för mycket. Samtidigt verkar det som att valrossen vill ha sällskap av människor, säger han.

Följ ämnen i artikeln