Självlysande labbfisk på rymmen i Brasilien

Petra Weiss/TT

Publicerad 2022-02-18

Glofish på rymmen. Arkivbild.

En liten färgpimpad zebrafisk på rymmen hotar Brasiliens fiskfauna.

Det är den genförändrade fisken Glofish – som togs fram för akvariebruk för flera år sedan och som snabbt blev oerhört populär tack vare dess starka neonfärgerna som lyser i UV-belysning – som har rymt från stora fiskodlingar i sydöstra Brasilien.

En ny studie visar att fisken, som det förbjudet att föda upp, är vanligt förekommande i floder i Atlantskogen. Biologer är orolig att den ska störa den naturliga faunan i den tidigare redan känsliga regnskogen, rapporterar Vetenskapsradion.

– Det här är allvarligt, säger Jean Vitule, ekolog vid Paraná-universitetet i Curitiba, till den vetenskapliga tidskriften Science.

Vitule, som inte var del av studien, menar att fiskens ekologiska påverkan är svår att förutspå men att generna från rymlingarna kan komma att blandas med den lokala fisken vilket kan ge katastrofala effekter och kanske göra dem mer synliga synliga för rovdjur.

Gne från maneter

Zebrafiskar, eller Danio rerio som de också heter, har använts av forskare i årtionden och den självlysande varianten togs fram i slutet av 1990-talet genom att lägga till gener från självlysande maneter i blått, grönt och korall. Då gjordes det i rent forskningssyfte men på 2000-talet upptäcktes det att fiskarna kunde passa perfekt för akvarier och de marknadsfördes som Glofish.

De är dock förbjudna i dag i delar av USA och även Brasilien, just på grund av rädslan av eventuell påverkan på ekosystemet.

Förökar sig snabbt

2014 upptäcktes en ensam Glofish i en kanal nära en fiskodling i Florida, men den hade inte förökat sig. 2015 hittades flera Glofish i en floden Paraíba do Sul i Brasilien och där tycks det vara mer gynnsamt för fisken som hade lyckats föröka sig utan problem och som i dag finns i flera floder i området.

Fisken tycks dessutom föröka sig i snabbare takt än vanliga zebrafiskar, som härstammar från Asien.

Men trots förbudet i Brasilien fortsätter man att föda upp fiskarna och sälja som husdjur, vilket ytterligare ökar risken att de sprider sig ut i naturen.