Svensk kompetens ska säkra ukrainsk kärnkraft

Niklas Svahn/TT

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2022-07-20

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll håller pressträff om uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket.

Ukrainska kärnkraftverk ska säkras med svensk hjälp.

Samtidigt ska Sverige stötta Ukrainas återuppbyggnad genom att förebygga och ta hand om eventuella miljöproblem som orsakas av Rysslands invasion.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har sedan krigsutbrottet för snart fem månader sedan avbrutit alla samarbeten med Ryssland och Belarus.

I stället har stödet till Ukraina utökats. Målet är att minska riskerna för olyckor vid de fyra kärnkraftverken i landet och möjliggöra en tidig upptäckt av brister i material och teknologi. Det handlar om att förbättra rutiner och system.

Regeringen ger nu Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att även se över hur man kan bidra med utrustning och materielstöd till den ukrainska strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det är viktigt att vi stöttar Ukraina på alla sätt vi kan, även med att hantera krigets konsekvenser för miljön och strålsäkerheten, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Strider vid Tjernobyl

Ryssland kontrollerade tidigare det stängda kärnkraftverket Tjernobyl och har ännu kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja. Där förekom häftiga strider.

– Det är viktigt att både förebygga och ta hand om eventuella utsläpp. Strålsäkerhetsmyndigheten har hög kompetens och erfarenhet inom området i både Sverige och utomlands, säger Strandhäll.

Hon utesluter inte att det kan bli aktuellt att skicka svensk kärnteknisk personal till Ukraina. Regeringen skjuter till fem miljoner kronor till myndigheten.

Dessutom ger regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att identifiera och redovisa var Sverige kan bidra i återuppbyggnaden av olika samhällsfunktioner i Ukraina. Uppdraget ska redovisas den 1 november.

– Det kan handla om sanering av utsläpp, avfallshantering eller till exempel vattenrening, säger Strandhäll.

Enligt ministern bidrar Rysslands invasion till ren förstörelse i form av omfattande bränder, utsläpp och spridning av farliga ämnen i såväl luft som vatten.

Ska vara lyhörda

Hon framhåller att det är viktigt att vara lyhörda för vilken hjälp Ukraina efterfrågar. Hon understryker också att Sverige har samlat in pengar via en givarkonferens, bidrar med vapen och materiel till det krigsdrabbade landet. Och mer väntas.

– Man ska lägga det här som ytterligare en pusselbit från den svenska sidan att stötta Ukraina, att vi fokuserar mer på konsekvenserna kring strålsäkerhet och miljö.

Miljö- och klimatminister lyfter också det nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco. Bolaget har upprättat en grön återhämtningsfond som väntas omfatta 100 miljoner euro som ska kunna gå till finansiering av återhämtning efter skador orsakade av den ryska militära invasionen.