Högt tryck på coronaprovtagningen i Uppsala

Publicerad 2020-09-02

Region Uppsala har utökat antalet provtider för covid-19 under de senaste veckorna.

Men de räcker ändå inte till.

”Vi undersöker alla möjligheter att kunna erbjuda fler tider”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Förra veckan testade sig omkring 740 vuxna och 60 barn varje dag för pågående covid-19 infektion i Region Uppsala. Men det var fler än så som ville veta om de bar på viruset.

– Provtagningspersonalen gör sitt yttersta och jobbar redan övertid för att hinna testa så många som möjligt, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa, i ett pressmeddelande.

– Men i princip skulle vi behöva dubblera bemanningen med det tryck vi har just nu.

Symtomfria bokar in sig

Efterfrågan har ökat bland såväl vårdpersonal som andra vuxna under den senaste tiden. Men det är inte bara personer med symtom som bokat in sig.

En del arbetsplatser och skolor har uppmanat alla att testa sig, oavsett om de haft symtom eller inte, efter att fall konstaterats i verksamheten. Det bör de inte göra.

– Det är bara de som har symtom som pekar mot covid-19 som ska komma och testa sig. Det är bara i särskilda fall som symtomfria kan testas, till exempel om man utreder en klustersmitta, men då sker det efter läkarordination, säger Settergren.

Provtagningsenheten ser över hur den kan effektivisera bokningsrutinerna och utöka kapaciteten.

– Det är möjligt att det är en tillfällig puckel och att det lugnar ner sig en bit in på terminen. Men vi behöver ha beredskap för att det kan hålla på länge, säger Settergren.