Polisens gryningsräd i Stockholm stoppade misstänka pyramidspelet

Publicerad 2023-03-28

Johan Staël von Holstein 2012.

Företaget skulle förändra världen – men sagan tog slut när polisen stormade in på kontoret.

Nu berättar entreprenören Johan Staël von Holstein i SvD:s podd-dokumentär ”It-ikonen och pyramidpengarna”.

– Det blev en ohållbar situation, säger han.

Johan Staël von Holstein är mest känd från millennieskiftets it-boom. Den gången värderades hans bolag, Icon Medialab, till miljardbelopp. Innan it-bubblan sprack. Sedan dess har det varit många nya projekt, men inget har blivit samma succé. 2019 såg dock ut att bli en vändning för den svenske it-entreprenören, när han kontaktades av Jonas Werner om det nya projektet Crowd1.

Crowd1:s idé var enkel. Du säljer företagets produkter, samtidigt som du rekryterar dina vänner och bekanta. När de säljer får du del av pengarna. De rekryterar i sin tur fler, och då är snöbollen i gång. Konceptet är helt lagligt så länge det finns en produkt att sälja. Men det hade inte Crowd1. Istället sålde de ett ”utbildningspaket” för nya säljare som kostade tusentals kronor. Det är biljetten in i pyramiden.

Satsade på Afrika

Företaget satsade på kunder i Afrika. Miljoner människor skulle ta sig ur fattigdom. Staël von Holstein lovade guld och gröna skogar till en jublande publik på företagets rekryteringsevenemang. Samtidigt blir investerare lovade att företaget snabbt ska bli värt miljarder och börsnoteras. Så fort Crowd1 bara hittar vad de ska sälja.

Men efter att tag börjar sprickorna i fasaden att synas. Säljare får inte sin provisioner och de utlovade produkterna finns fortfarande inte. Något man skyller på corona. Men 2020 kommer den stora chocken. Johan Staël von Holstein lämnar bolaget. Officiellt handlar det om hälsoskäl. Men i SvD:s podd avslöjar han nu att relationen till grundaren Jonas Werner blev ohållbar och att han känner sig grundlurad.

– Han tänkte inte släppa kontrollen. Han tänkte inte släppa in mig och ge mig den information jag behövde för att bygga ett transparent och lagenligt bolag. Det blev en ohållbar situation, säger Johan Staël von Holstein.

Jonas Werner fortsätter och Crowd1 fortsätter växa även utan Johan Staël von Holstein. 2021 hävdar Jonas Werner att pyramiden vuxit till 50 miljoner medlemmar.

Dödsstöten

Men 21 november 2022 kommer dödsstöten. Ekobrottsmyndigheten leder en serie gryningsräder mot bolaget. Bland annat mot företagshotellet Epicenter i centrala Stockholm där bolaget har sitt Sverigekontor. Datorer och dokument beslagtas. Tre personer grips.

De misstänks för näringspenningstvätt. Ett brott som kan ge upp till sex år i fängelse. Det var aldrig var meningen att någon skulle lära sig något av ”utbildningspaketen”. Alla skulle bara rekrytera fler personer för att sälja och därmed få provision.

– Det är ju ett klassiskt pyramidspel, säger kammaråklagare Carl Asterius som leder förundersökningen till SvD.

Dragit sig tillbaka till Spanien

Jonas Werner vill inte uttala sig om brottsutredningen, men skriver i ett mejl till SvD att man följt gällande lagar. Att Johan Staël von Holstein skulle ha lurats av honom håller han inte med om.

”Allt jag kan säga är att Johan Staël inte har anledning att känna sig grundlurad. Tvärtom. Och han har heller aldrig uttryckt något sådant till mig.”

Johan Staël von Holstein bor numera i Spanien utanför Marbella. Trots fiaskot med Crowd1 är han övertygad om att historieböckerna kommer minnas honom med värme.

– Jag tycker att jag har förändrat Sverige. Från att ha varit ett vidrigt land utan riskkapital, utan entreprenörskap till att bli ett fritänkande framåtlutat land med massvis av entreprenörer och massor av riskkapital. Jag tror att när man skriver historien om 50 år kommer man säga att det var jävligt viktigt med Johan Staël.