SJ släppte julbiljetter – sajten kraschade

Publicerad 2022-11-09

Under natten släppte SJ sina julbiljetter.

Trycket var så stort att sajten kraschade och under morgonen var det fortfarande svårt att komma in på hemsidan.

– Vi ska se till att vi undviker det här igen så att svenska folket kan köpa sin biljetter på ett stabilt sätt. Vi tar lärdomar av det här, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Vid midnatt släppte SJ sina tågbiljetter till jul och nyår.

När klockan slog tolv blev det stora problem att gå in på både hemsidan och appen.

Trycket efter julresorna var väntat att bli stort och hemsidan kraschade för många personer som försökte boka biljetter. Flera personer berättar för Aftonbladet att de inte har kunnat boka biljetter för att hemsidan låg nere.

När julbiljetterna släpptes förra året var det inte lika hårt tryck i år.

– När vi släppte biljetterna i oktober förra året var det 6 000 besökare vid midnatt. Nu i år låg den siffran på över 46 000 så det har varit en väldigt stor efterfrågan. Det gjorde att sajten påverkades och det har gått upp och ner, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Priset styrs av efterfrågan

SJ:s prissättning styrs av efterfrågan och när flera resenärer försökte boka biljetter vid midnatt angavs ett pris. Men när sajten fick problem och sidorna laddades om hade priserna hunnit höjas.

– Det är den prismodellen som vi har. Nu är det extra omständigheter med den här webben just vid midnatt. Sedan får man fundera framåt om vi behöver göra någonting eller justera, säger Jonas Olsson.

SJ har uppgett tidigare att man har förberett sig för en anstormning och förstärkt servrarna. Men det verkar inte ha räckt.

– Vi hade vidtagit flera åtgärder i form av mer bemanning, säger Jonas Olsson.

SJ:s biljettsläpp skulle egentligen ha skett i oktober men eftersom Trafikverket var försenade med nästa års tågplan blev biljettsläppet istället uppskjutet.

Följ ämnen i artikeln