Australisk jättepadda slår svenska Prinsen

TT

Uppdaterad 2023-01-21 | Publicerad 2023-01-20

En ny världsrekordpadda, större än svenska Prinsen?

Australiska viltvårdare trodde inte sina ögon när de påträffade den gigantiska varelsen i regnskogen.

– Vi kallade den Toadzilla, säger parkvakten Kylee Gray.

Rekordpaddan utnämndes till Toadzilla.

Hennes team patrullerade i Queensland i norra Australien när de fick syn på det jättelika groddjuret.

– Jag har aldrig sett något så stort. Den såg nästan ut som en fotboll med ben, säger Kylee Gray till australisk tv.

Viltvårdarna såg till att snabbt fånga in paddan, som man tror är en hona, för att väga henne. Och det visade sig att det kan röra sig om en världsrekordpadda. Vågen stannade på 2,7 kilo, vilket är snäppet tyngre än den tidigare världsrekordhållaren från 1991 – en svensk padda vid namn Prinsen som vägde 2,65 kilo, enligt BBC.

Agapaddan har troligen livnärt sig på insekter, reptiler och mindre däggdjur, enligt viltvårdarna. Arten togs till Australien för över 80 år sedan i ett försök att bekämpa skadedjur, men har i brist på naturliga fiender spridit sig snabbt över kontinenten.

”Jag har aldrig sett något så stort”, parkvakten Kylee Gray.

Dess gift är så starkt att det kan döda ormar, vildhundar och andra rovdjur som tar den, och den betraktas i dag som ett hot mot den inhemska faunan.

Arten sägs kunna leva uppemot 15 år i det vilda. Hur gammalt just detta exemplar var vet inte viltvårdarna, men de bedömer att hon ”varit med länge”.

Toadzilla har sedan dess avlivats, vilket är praxis i Australien för skadedjur, och kommer att doneras till Queensland Museum.

Följ ämnen i artikeln