Regeringen och SD vill skrota Sis

Publicerad 2024-02-05

Regeringen och SD vill lägga ner kritiserade myndigheten Sis.

En utredning ska nu få föreslå en helt ny organisation.

– Det är dags att stänga ett kapitel för att påbörja ett nytt, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Sis kommer att skrotas och göras om. Det har regeringen och SD beslutat och i stället ska en ny verksamhet föreslås.

Statens institutionsstyrelse, Sis, har blivit hårt kritiserad och nu tillsätter regeringen och SD en utredning för att reformera Sis. Förhoppningen är att en helt ny organisation ska inrättas.

Det meddelade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på en pressträff under måndagen. Enligt ministern är problemen på myndigheten ”stora och många”.

– Det är rymningar, handlar om grovt våld, sexuella övergrepp och gängrekryteringar. Det här är saker som förekommer i allt för hög utsträckning på dagens Sis-hem, säger hon.

Ministern betonar att våldet kryper allt längre ner i åldrarna.

– När Sis skapades på 90-talet var det nog få som trodde att vi skulle se den utveckling vi har fått se. Att unga gängkriminella skulle placeras på myndigheten var det nog få som kunde förutspå, säger hon.

Chefsåklagare Lise Tamm kommer att leda utredningen som regeringen och SD nu tillsatt.

Samtidigt har Kriminalvården sedan tidigare fått i uppdrag att förbereda ungdomsfängelser. Där ska fångar som är mellan 15 och 17 år avtjäna straff för grova brott som till exempel mord. De ska stå klara i juli 2026.

I och med det ska övriga unga som inte är grovt kriminella få vård på den nya motsvarigheten till Sis.

– Genom inrättande av ungdomsfängelser kommer unga som begår brott att framgent kunna dömas till fängelse i kriminalvårdens regi. Detta ger en värdefull möjlighet för oss att i högre grad förtydliga den statliga barn- och ungdomsvårdens fokus på det vårdande uppdraget, säger Linda Lindberg, gruppledare i SD, på pressträffen.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) höll pressträff tillsammans med Linda Lindberg (SD), Christian Carlsson (KD) och Lina Nordquist (L).

Myndigheten Statens institutionsstyrelse har ansvar för den statliga barn- och ungdomsvården. Sis har bland annat kritiserats för missförhållanden, bristande kompetens och bemanning bland personal. Grovt kriminella ungdomar placeras på samma boenden som unga som inte är våldsbenägna men av andra orsaker som missbruk eller psykisk ohälsa placerats på Sis enligt LVU, lagen om vård av barn och unga. Det har även skett flera fritagningar och fritagningsförsök på Sis-hem.

– Sis har ett oerhört komplext uppdrag och har inte fått de verktygen som krävs för att hantera detta, säger Camilla Waltersson Grönvall.

I dag driver Sis 21 särskilda ungdomshem. Utredningen ska presenteras senast den 25 april 2025.

Följ ämnen i artikeln