Löfven vald till ny statsminister

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2014-10-02

Nu är Stefan Löfven vald av riksdagen till ny statsminister för Sverige.

Efter 132 ja-röster, 49 nej-röster och 154 blanka röster kunde Löfven ta emot förordnandet av talmannen Urban Ahlin (S).

– Det känns väldigt bra. Det är högtidligt. Jag tar mig an det här med respekt och ödmjukhet, sa han efteråt.

Det tog elva minuter. Sedan var riksdagen klar med sin omröstning.

Moderaternas Anna Kinberg Batra inledde med att förklara varför allianspartierna skulle lägga ner sina röster.

– Vi släpper fram den som utsetts som regeringsbildare. Enligt praxis lägger vi ner våra röster då förslaget framstår som naturligt resultat av det parlamentariska samtalet, sa hon.

Sedan gick Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, upp i talarstolen:

Stora utmaningar

– Det är första gången i Sverige som MP valt att ingå i en regering. Sverige har stora utmaningar framför sig. Men vi är ett land med stora möjligheter. Stefan Löfven har det handlag som krävs som statsminister. Hans regering kommer att bjuda in till viktiga överenskommelser. Vi kommer att rösta ja till Löfven som statsminister.

Och därefter förklarade Vänsterpartiet varför man skulle rösta blankt i omröstningen – då partiet nu går i opposition.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson meddelade att partiet röstar nej i statsministeromröstningen.

– För övrigt har vi för avsikt att vid prövningen av varje statsministerkandidat som väljer att konsekvent och som främsta utgångspunkt isolera 13 procent av väljarna i Sverige, rösta nej.

Samtliga 49 riksdagsledamöter från SD lär också ha röstat nej.

Fick röda rosor

Men med 49 nej, 132 ja och 154 blanka röster blev Stefan Löfven, som väntat, vald till Sveriges nya statsminister.

Han tog emot förordnandet och fick ett stort fång röda rosor.

– Det känns väldigt bra. Det är stort. Jag tar mig an det här med respekt och ödmjukhet. Vi har en hel del att göra i Sverige, men jag är övertygad om vad vi kan åstadkomma i vårt land, sa han till medier efteråt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans 138 mandat. Att bara 132 personer röstade på Löfven berodde enligt uppgifter till Aftonbladet på riksdagens kvittningssystem för att behålla styrkebalansen mellan partierna, även när ledamöter är frånvarande.

En av de utkvittade, som alltså inte röstade, var Stefan Löfven själv.

Till Aftonbladet sa den nye statsministern att han ser på det som väntar med tillförsikt:

– Vi har stora möjligheter i vårt fantastiska land. Jag har förberett mig, men ingen vet nog exakt hur det blir, förrän du faktiskt är i den situationen.

Känns det nervöst?

– Nej, men högtidligt.

”Värdigt”

Imorgon ska Löfven officiellt ta över stafettpinnen genom att läsa upp sin regeringsdeklaration, presentera nya ministrar och vid en konselj vid slottet formellt ta över titeln som statsminister.

– Så här ska en svensk demokrati fungera. Det var värdigt i det hänseendet, sa avgående utrikesministern Carl Bildt (M) som också tidigare varit statsminister.

Rådet från Bildt till Löfven lät på följande vis:

– Han måste mer än någon annan statsminister vara ohyggligt lyhörd för riksdagen. Den blir på ett helt annat sätt central, det är rätt många fallgropar som ligger framför honom i olika frågor. Den största fallgropen är väl som alltid ekonomin. Det gäller att hålla i statsfinanserna. Sedan har vi en krävande omvärld.

Han skämtade:

– Om Stefan Löfven ringer mig kan jag ge lite tips.

Få igenom budget

För Stefan Löfven fortsätter arbetet nu med att få klart ett budgetförslag. Senast den 15 november ska det vara klart. Men frågan är hur Löfven ska få stöd i riksdagen för en S-ledd budget.

Han behöver Miljöpartiet med sig, och även Vänsterpartiet, som ställt vissa krav för att rösta igenom budgeten.

Om SD röstar på alliansgruppens förslag kan det gå igenom – och leda till regeringskris.

– Vi kan hamna i en situation där vi tycker att ena budgeten är mer skadlig än den andra. Men det lutar inte åt något håll än eftersom vi inte sett förslagen än, säger Jimmie Åkesson.