Oroligt vid SD-möte i Stockholm

Publicerad 2014-05-24

Flera personer omhändertogs och fördes bort av polisen när Jimmie Åkesson (SD) talade i Stockholm på lördagseftermiddagen.

En av dem var vänsterpartisten Dror Feiler som råkade ut för samma sak i fredags.

– Den här gången spelade jag inte ens saxofon. Polisen säger att jag uppviglade, säger Dror Feiler till Aftonbladet.

Trots att flera stockholmare kommit till Norrmalmstorg för att bua ut och visa Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ryggen så kunde han genomföra sitt tal.

– Min bedömning är att sammankomsten kunnat genomföras i enlighet med tillståndet, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Polisen uppger att omkring 1200 personer hade samlats på torget och i anslutning till det. Många valde att vända ryggen till. Det blåstes i vuvuzelor och visselpipor.

En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och ett tiotal blev avlägsnade från platsen. En av dem var Dror Feiler (V). I förrgår togs han av polisen när han spelade Pippi Långstrump under ett SD:möte i Farsta. Han hade instrumentet med sig på lördagseftermiddagen, men tog inte en ton.

Kritisk mot polisens agerande

– Polisen sa att jag inte fick spela. Det respekterade jag. Men jag skanderade "inga fascister på våra gator".

Knappt en kvart efter att Åkesson började tala plockades han in av flera poliser. Han är mycket kritisk mot polisens agerande, som han menar tolkar lagen på "konstigt" sätt.

– Jag har rätt att protestera. De kunde genomföra sitt möte utan problem. Jag är mot våld och allt sabotage, men man har rätt att bua om man ogillar det politiska budskapet.

Dror Feiler är femte namn på Vänsterpartiets EU-lista. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har kritiserat Ung vänster för att ha uppmanat folk att störa SD:s möten i Göteborg och Bohuslän för två veckor sedan.

– Om någon person på något sätt har stoppat ett annat parti från att ha ett möte är det allid fel, oavsett vilket parti det är, sa Sjöstedt till SVT.

"Fråga Sjöstedt vad han menar"

Dror Feiler tycker inte att han gjorde någonting fel.

– Du får fråga Sjöstedt vad han menar. Vi gjorde absolut ingenting för att hindra SD. De hade högtalare och de gick att höra dem. Det är viktigt att även jag som kandiderar till EU-parlamentet demonstrerar mot fascism och rasism tillsammans med folket, säger han till Aftonbladet.

Marie Antman, Vänsterpartiets kommunikationschef, tar Dror Feiler i försvar. 

– Vi kommer att prata med honom, vi är partikamrater och det är klart att vi pratar med varandra. Vår principiella ståndpunkt är att det är bra att man demonstrerar mot rasister, men man ska inte hindra någon från att genomföra sina möten. Och den åsikten delar Dror. Det är så mycket vi kommenterar nu, säger hon.