Ubåtsjakten fortsätter i skärgården

Publicerad 2014-10-21

Sökandet är nu inne på sin femte dag.

Försvaret är kvar i Stockholms skärgård med flertalet båtar och personer söka efter en eventuell ubåt i Stockholms skärgård.

– Operationen fortsätter med oförminskad styrka under dagen, säger Johan Lundgren, vakthavande befäl vid Försvarsmakten.

Men försvaret är sparsamma med information om hur arbetet fortskridit under natten.

– Jag har inte fått några rapporter om vad som hänt under natten, jag kan varken säga bu eller bä, säger Johan Lundgren, vakthavande befäl vid Försvarsmakten.

Flygrestriktioner kvarstår

Var operationen pågår just nu är oklart:

– Jag vågar inte svara på var de befinner sig nu. Senast jag hörde var de i området runt Nåttarö, men det kan förändras, säger Lundgren.

Om sökningarna i vattnet med hydrofoner har gett något resultat under natten kan han inte svara på.

– Jag har inte fått in några uppgifter om vad som hänt under natten, kan inte svara på det.

Restriktionerna för flygtrafik runt Nåttarö och Sandhamn, som trädde i kraft i går, består, rapporterar TT. Dessa har upprättats av säkerhetsskäl då försvaret flyger med helikopter i området. Flygrestriktionerna gäller dock inte kustbevakningen, sjöräddning, polis och sjukvård.

ÖB möter utskottet

I nuläget finns det ingen prognos på hur länge till försvarets operation kommer att fortsätta i skärgården.

– De uppgifter jag har är att man ska fatta beslut under dagen och ta ställning hur operationen ska fortlöpa eller om det ska avbrytas.

Senare under dagen kommer Överbefälhavare Sverker Göransson att informera försvarsutskottet i riksdagen och svara på frågor om verksamheten.

– Ingen ytterligare presskonferens är planerad i detta nu, men ÖB får prata med media efter att han pratat med utskottet, säger Lundgren.

Följ ämnen i artikeln