Hon vill bli ny SSU-ordförande

Publicerad 2015-02-28

Sara Yazdanfar kandiderar till posten

I sommar väljs en ny ordförande för SSU.

Nu kan Aftonbladet avslöja att Sara Yazdanfar, 25, kandiderar till posten.

– Mitt mål är att driva på en progressiv politik som ger unga bättre möjligheter. Vår ungdomsgeneration är den första som har sämre förutsättningar än sina föräldrar, säger hon.

Gabriel Wikström var ordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, när han i oktober blev folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Ellinor Eriksson blev då tillförordnad förbundsordförande och på kongressen i augusti ska en ny väljas.

”En unik rörelse”

Nu kan Aftonbladet avslöja att Sara Yazdanfar kandiderar.

– SSU är en unik rörelse på det sättet att vi samlar 12 000 unga som är engagerade på gräsrotsnivå och samtidigt påverkar vi det statsbärande partiet, det är inte jämförbart med någon annan ungdomsrörelse, säger hon.

Sara Yazdanfar är i dag ledamot i SSU:s förbundsstyrelse och politiskt sakkunnig hos inrikesminister Anders Ygeman.

Vill jobba för ungas rätt till arbete

Tidigare har hon bland annat jobbat på LO.

– Jag tror att jag har erfarenheter som kanske saknats tidigare. I en tid av ökad rasism och ökad polarisering tror jag att det är nyttigt med fler opinionsbildare som har utländsk bakgrund, säger Sara Yazdanfar.

Hon är klar över vilka frågor hon vill driva.

– Politiskt vill jag framför allt jobba för ungas rätt till arbete, schysstare villkor på arbetsmarknaden och en jämlik skola som ger alla samma chans, säger hon.

Fokuserar på kandidaturen

SSU:s ordförande sitter också med i Socialdemokraternas verkställande utskott som suppleant och posten har visat sig vara en minst sagt bra språngbräda vidare i politiken.

Civilminister Ardalan Shekarabi har varit SSU-ordförande liksom närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Anna Lindh, Bosse Ringholm, Ingvar Carlsson, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och EU-parlamentariker Jytte Guteland är andra som suttit på posten.

Sara Yazdanfar vill dock inte blicka längre fram än till augusti.

– Mitt fokus ligger just nu på att kandidera och göra det på ett spännande sätt. Jag vill resa runt i landet och träffa så många medlemmar som möjligt.