Grekland tvingas utlysa nyval

Publicerad 2014-12-29

Grekland har misslyckats med att hitta en presidentkandidat.

Nu kommer parlamentet upplösas – och landet tvingas utlysa nyval.

Det kan leda till en ny kris för eurozonen.

– Det kan sluta med att Grekland lämnar EMU, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Trots tre omröstningar har Greklands parlament misslyckats med att hitta en presidentkandidat som kan få tillräckligt stort stöd.

I dagens omröstning i parlamentet misslyckades huvudetkandidaten Stavros Dimas att få de 180 röster som krävdes. Därför tvingas nu Grekland utlysa nyval.

Kan utlösa ny kris

Beskedet är ett hårt slag för det sargade landet. Grekland har haft recession i sex år, och ekonomin har precis börjat återhämta sig.

Efter beskedet föll börsen i Grekland hela tio procent. Nu fruktar bedömare att beskedet kan kasta in eurozonen i en ny kris.

Orsaken är att vänsteralliansen Syriza kan få regeringsmakten efter nyvalet. Syriza har sagt sig vilja skriva ner Greklands statsskuld och stoppa åtstramningarna som landet infört i överenskommelse med långivarna i de andra euroländerna.

– Det finns en risk att Grekland slutar betala räntorna på sina lån. Utan räntekostnaderna skulle Greklands skatteintäkter räcka för att klara de offentliga utgifterna. Därför kan det vara ett frestande alternativ, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Kan leda till att Grekland lämnar EMU

Om Grekland slutar betala räntorna på de gigantiska lånen skulle det leda till ett ramaskri i de andra euroländerna, enligt Calmfors.

– Det är Tyskland som står för större delen av stödet, där skulle reaktionen bli mycket negativ.

– Möjligen skulle man rentav kunna hamna i ett läge där man vill få ut Grekland ur EMU, säger han.

Ett utträde skulle kunna inledas med att den europeiska centralbanken ECB stoppar finansieringen till Greklands banker. Ett annat alternativ är att Grekland själv tar beslut om att lämna samarbetet för att kunna finansiera offentliga satsningar genom att trycka sedlar.

”Vore att korsa en gräns”

Oavsett hur det sker skulle ett utträde få dramatiska följder.

– Det vore att korsa en gräns. Det skulle visa att det inte är oåterkalleligt att ha euron. Det kan i sin tur öka osäkerheten i andra länder som har stora skulder, säger Lars Calmfors.

I nuläget innebär den grekiska turbulensen dock inget större hot mot den svenska ekonomin.

– Om det blir en internationell oro är det såklart negativt även för oss. Men där är vi inte nu, säger Lars Calmfors.

Nyvalet i Grekland planeras att hållas den 25 januari.