Fridolin: Orbáns storseger oroväckande

Publicerad 2018-04-09

Skrämseltaktiken fungerade – och Viktor Orbán vann en storseger i det ungerska valet.

Nu kräver Gustav Fridolin (MP) att EU reagerar.

– Hela den liberala demokratin utmanas. Jag vill se en helt annan tydlighet mot Ungern framöver, säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) var själv på plats i Ungern under valrörelsen och mötte så väl oppositionspolitiker som företrädare för organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.

Hela valrörelsen kretsade kring det påstådda hotet från en ”muslimsk invasion”, som premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz, målade upp. Bland annat framställdes Sverige gång på gång som skräckexempel.

Nu kallar Gustav Fridolin valresultatet, som ger premiärminister Viktor Orbán och Fidesz-partiet en stor majoritet i parlamentet, för ”oroande”.

– Hela den liberala demokratin utmanas. Med tanke på de förslag som har lagts i valrörelsen är det här ett oroväckande resultat, säger han.

Skräms av lagar

Anser du att demokratin håller på att monteras ner i Ungern?

– Jag är orolig för utvecklingen i flera länder, där demokratins kärna utmanas. Om du inte får organisera dig eller uttala dig i debatten och om medierna är kontrollerade räcker det inte med att det hålls val för att ett land ska vara demokratiskt, säger Fridolin.

Framför allt skräms han av den nya föreslagna lagstiftningen som slår mot civilsamhället och som bland annat uppges leda till krav på särskilda tillstånd för att bistå migranter rättsligt i Ungern.

– De här lagarna skulle försvåra för alla organisationer som öppet vill diskutera flyktingpolitik. Dessutom har de förts fram med en argumentation som för tankarna till antisemitism och konspirationsteorier, säger Gustav Fridolin.

”Tömmer demokratin”

Förslaget ska nu prövas mot EU-lag. Gustav Fridolin kräver större tydlighet från EU i sin fortsatta dialog med Ungern.

– Vi ska inte ha en situation i europeiska länder där organisationer ska behöva be sina regeringar om tillstånd för sina åsikter.

Han riktar även en känga mot de svenska partierna M och KD, som delar partigrupp med det ungerska regeringspartiet i EU-parlamentet.

– Genom att fortsätta att samarbeta med Fidesz har man legitimerat deras politik. Kan man samarbeta med ett parti som tömmer demokratin på innehåll?