38 döda efter explosioner i flera städer

Publicerad 2016-09-05

38 personer har dött och dussintals har skadats efter fyra bombattacker i olika regeringskontrollerade områden i Syrien. Alla skedde inom en timmes tid på måndagsmorgonen.

En explosion vid en väg utanför Damaskus, en bilbomb i staden Homs och två våldsamma explosioner – som gick av samtidigt – vid staden Tartus. Det skakade Syrien tidigt på måndagen, enligt uppgifter från statskontrollerad media och Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Alla attacker skedde mellan klockan åtta och nio på morgonen lokal tid. Dödssiffran har stigit under morgonen och strax innan klockan elva rapporterades att 38 personer har dött. Ytterligare dussintals har skadats.

De drabbade områdena har gemensamt att de står under den syriska regimens kontroll.

Attackerade Assad-fästet

I Tartus smällde två bomber vid en bro vid infarten till staden. Där dog elva personer, uppger SOHR. Efter att den ena bomben exploderat ska en självmordsbombare ha slagit till i kaoset som uppstod. Tartus är ett viktigt fäste för president Assad.

I Homs var det en bilbomb som smällde vid en av arméns vägspärrar. Där ska två officerare ha dött.

Den tredje explosionen ska enligt statskontrollerad tv ha skett längs med motorvägen som går från huvudstaden Damaskus till Libanons huvudstad Beirut.

Ingen organisation har tagit på sig dåden.

Även kurder attackerades

AP rapporterar om ytterligare en explosion: En motorcykel ska ha exploderat i staden Hasaka, som kontrolleras av en förgrening inom den kurdiska milisen YPG

Tre personer ur deras säkerhetsstyrkor ska ha dödats där.