Anna, 35, attackerades av skabbräv

Uppdaterad 2015-07-27 | Publicerad 2015-07-22

Safariguiden Anna Eriksson blev glad när en nyfiken räv kom fram till henne.

Men mindre uppspelt när hon upptäckte att den hade skabb – sekunder innan räven gick till attack.

– Jag blev både chockad och skrämd, säger hon.

Anna Eriksson, 35, är ingen duvunge när det kommer till djur.

Hon har nyligen återvänt till Sverige och Eringsboda i Blekinge efter att ha arbetat som safariguide utomlands i tio år, främst i Sydafrika. Därför är det en aning förvånande att hon hälsade glatt på en skabbräv som kom på oväntat besök under måndagen.

”Bet väldigt hårt”

– Jag stod i min bod och snickrade på ett ankhus som jag ska göra rävsäkert. Så jag tänkte faktiskt på rävar när den kom fram. Motljuset var starkt så jag såg inte att den var svårt angripen av skabb. Jag tycker, eller tyckte, om rävar och blev glatt överraskad när den kom fram, säger hon.

Anna Eriksson skulle precis ta ett kort när räven dök upp – och lyckades därför fånga händelsen på film. I klippet hör man hur Anna säger ”hej, lilla räven” – alldeles innan den går till attack.

– När den gick till oprovocerat angrepp blev jag både chockad och skrämd. Jag tror det framgår ganska tydligt när man hör hur jag skriker. Som tur var hade jag stövlar på mig och klarade mig därför oskadd. Men den bet tag väldigt hårt och jag fick sparka ordentligt för att komma loss, säger hon.

Räven avlivades

Hon lyckades ta sig ur boden och stänga in räven. Sedan slutade historien surt för skabbräven.

– Jag ringde pappa som är jägare. Han fick komma hit och skjuta räven. Det är så synd om dem. De är sjuka, förvirrade och desperata. Jag är ändå glad att det var mig den attackerade och inte ett annat djur eller barn, säger Anna Eriksson.

Hur lång tid tar det innan du vågar klappa en räv igen?

– Det kommer nog aldrig hända, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln