Kjell Bergqvist - därför hjälper jag flyktingarna dygnet runt

Uppdaterad 2015-10-01 | Publicerad 2015-09-30

På flyktingmottagningen Nobelberget i Sickla hjälper Kjell Bergqvist till dag som natt.

Han gav regeringen en rejäl känga under insamlingen "Hela Sverige skramlar".

Nu vill han nu visa hur volontärerna jobbar.

– Jag hjälper till för att jag kan och har råd. Det är en fullständig självklarhet för mig, säger Kjell Bergqvist.

När Aftonbladet möter Kjell Bergqvist på Nobelberget har han rast. Han har jobbat med att hjälpa flyktingar i snart tre veckor, både i Stockholm och i Göteborg. Precis som många andra volontärer.

– Jag har skjutsat jättemycket folk, handlat otroligt mycket mat och burit sopor. Men framför allt har jag hälsat folk välkomna, säger han.

Nobelberget är egentligen en nattklubb. Här huserar nu ungefär 400 flyktingar. Dansgolvet är täckt av madrasser och förvandlat till en stor sovsal. Här sover människor, en eller flera nätter. Här får de mat tre gånger om dagen och tillgång till sjukvård.

– Det krävs en rejäl slant för att hålla något sådant här öppet. Men när problemet är precis vid husknuten är det svårt att inte hjälpa till.

Viktigt att finnas där

Kjell Bergqvist har skänkt flera tiotusentals kronor för att hjälpa. Han har köpt mat och skjutsat människor. På Nobelberget är han för att kunna hjälpa till om någon behöver något.

Fyra män står och spelar pingis när han avbryter och frågar om han får vara med.

De spelar några minuter. När Kjell missar bollen så skrattar ett gäng som tittar på och hejar. Han får sig en rejäl omgång och förlorar tillsammans med lagkamraten Hussein Yousf, 26.

– Normalbra, säger Hussein om Kjells insats.

Kjell Bergqvist är inte missnöjd.

– Haha normal! Det var ju bra!

Hells Angels hjälper till

Fler än 1500 volontärer hjälper till i Stockholm. Många företag bidrar och det dyker ofta upp privatpersoner som vill lämna mat eller kläder.

Till och med kriminella har hjälpt till och bland annat köpt mat till boendet som volontärerna sedan lagat till.

– Allt ifrån min 8-åriga son till Hells Angels hjälper till, men inte regeringen och Migrationsverket, säger Kjell Bergqvist.

En kvinna kommer fram till honom och klappar honom på axeln, en annan ger tummen upp och ler. Efter att han kritiserat regeringen är det många som visat sin tacksamhet, förklarar han. Under insamlingskonserten "Hela Sverige skramlar" gav han regeringen en riktig känga när han sa att den "lika gärna kunde pissa på flyktingarna".

– Det är så jävla tråkigt att varken regering eller Migrationsverket gör något speciellt bra jobb här hemma. De har inte betalat en enda krona, det är ju bara volontärer och organisationer som drar hela det här lasset.

– Löfven borde få tummen ur arslet snart och se till att någonting händer här också.