Cameron om IS: ”Vi ska göra allt i vår makt”

Publicerad 2015-11-23

Frankrikes och Storbritanniens ledare har toppmöte om IS.

Nu är de överens om att öka samarbetet för att bekämpa terrororganisationen.

– Vi ska förstöra det här onda hotet, säger David Cameron på en presskonferens.

För första gången sedan terrorattackerna i Paris har Storbritanniens premiärminister David Cameron och Frankrikes president François Hollande träffats för ett möte om Islamiska staten, IS. Nu trappas kampen upp.

Enligt Hollande kommer Frankrikes flygräder mot IS i Syrien att fortsätta, med syftet att göra så ”stor skada som möjligt”. Dessutom kan de snart få hjälp av Storbritannien.

– Vi ska göra allt vi kan för att stötta Frankrike för att besegra det här hotet, säger David Cameron på en presskonferens.

Bekämpa med alla medel

Frankrike har presenterat en resolution som innebär att landet "med alla medel” ska bekämpa hotet från IS.

Och Storbritanniens David Cameron står på samma sida. Enligt honom har de kommit överens om att intensifiera informationsutbytet med Frankrike och andra europeiska sambarbetspartners. Cameron har också erbjudit Frankrike att använda en brittisk flygbas på Cypern för flygräderna mot IS.

– I dag har vi kommit överens om att öka samarbetet, för säkerheten, säger han.

I veckan ska David Cameron försöka vinna stöd från parlamentsledamöter för att bomba i Syrien, men säger att han inte kommer att lägga fram ärendet till omröstning förrän han är helt säker på en seger.

– Det är min fasta övertygelse att Storbritannien ska lägga upp en strategi för att bekämpa IS, säger han.

David Cameron förväntas presentera sin plan om hur man ska hantera terrororganisationen på torsdag. Det är underförstått att de första bombangreppen mot IS skulle kunna börja inom timmar om det blir ett ”ja”, skriver Sky News.

”Stod axel mot axel”

Mötet mellan Hollande och Cameron kom till stånd efter att IS tagit på sig ansvaret för terrordåden i Paris där minst 130 människor dödades och över 350 personer skadades.

Sedan dess har IS också tagit på sig attacker i Tunisien, Egypten, Beirut och Turkiet.

Före mötet besökte de båda ledarna konserthuset i Le Bataclan tillsammans för att visa sin omtanke för alla som drabbats av attacken.

”President Hollande och jag stod axel mot axel utanför Bataclan i Paris”, twittrade den brittiske preimiärministern.

Beslutet att besöka Bataclan meddelades inte i förväg på grund av den rådande situationen i både Paris och Bryssel.