”Vi är chockade - det var ett bra plan”

Publicerad 2015-11-02

Planet som kraschade på Sinaihalvön igår bröts itu i luften. Det uppger ryska myndigheter, enligt BBC.

224 människor dog i flygkraschen.

– Vi är chockade. Det var ett bra plan, säger en egyptisk tjänsteman som undersökte planet innan det lyfte till AP.

Enligt ryska myndigheter bröts planet itu i luften, skriver BBC.

Samtidigt har utredningen för att undersöka orsaken till kraschen inletts, en process som kan ta månader, skriver TT. Egyptiska analytiker påbörjar i dag undersökningen av de två svarta lådorna från planet.

En egyptisk tjänsteman som undersökte planet innan avgång sa på söndagen till nyhetsbyrån AP att han var chockad över att planet kraschade.

– Det var ett bra plan, undersökningen var klar på 35 minuter, säger han till AP.

Orolig över skicket

En nära anhörig till en av piloterna vittnade dock om att besättningen uttryckt oro för planets skick före start.

I en intervju med den statligt kontrollerade ryska tv-kanalen NTV har Natalya Trukhacheva, fru till andrepiloten Sergei Trukachev, berättat att hennes dotter varit i kontakt med maken.

– Hon ringde upp honom innan de flög därifrån. Innan flygningen klagade han över att planets skick lämnade mycket i övrigt att önska, säger frun enligt nyhetsbyrån AP.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att piloten på planet ska ha begärt att få göra en nödlandning, något som även den egyptiska haverikommissionens representant Ayman al-Muqadem framhåller. Han uppger att piloten sökt kontakt med flygledningen om att planet upplevt tekniska problem och att han skulle försöka nödlanda på närmast liggande flygplats.

Men 23 minuter efter start från Sharm el-Sheikh tappades kontakt med planet som havererade.

Inget fel vid kontrollen

En anställd vid markservicen på flygplatsen i Sharm el-Sheikh uppger för nyhetsbyrån AP att de inte hade upptäckt något fel med planet vid kontrollen innan det lyfte. Den anställde har pratat anonymt, då han inte haft tillåtelse från sin arbetsgivare att tala med media.

Under söndagen har insatsen för att söka efter kroppar skett på ett större område, 15 kvadratkilometer stort. Hittills har 163 av 224 kroppar hittats, enligt AFP.

Flygbolaget Kogalymavias övriga plan av typen Airbus A321 har flygförbud tills dess att kraschen är utredd, enligt Reuters.

Inte nog bra vapen

Tidiga uppgifter gjorde gällande att planet drabbats av tekniskt fel. Men plötsligt tog en IS-relaterade jihadistisk grupp på sig skulden för dådet. Uppgifterna tillbakavisades dock snabbt. Experter som Aftonbladet talat med tror inte att terrordåd är den troligaste orsaken till haveriet. Jihadistgrupper i det aktuella området uppges inte ha tillräckligt sofistikerade vapensystem.

– Jag kan inte se att de har kapaciteten att göra det på den höjden. Det kräver vapensystem som är ganska stora och avancerade. De är också bökiga att flytta omkring och väger bokstavligen ton, sa terrorforskaren Hans Brun till Aftonbladet under lördagen.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det var nedskjutet utifrån. Snarare skulle jag prioritera att leta efter tekniska fel.

Vissa flygbolag här ändå redan uppgett att man tillfälligt stoppar flygningar över Sinaihalvön, däribland Lufthansa, Air France och Dubai-baserade Emirates. SAS har ännu inte fattat ett beslut om detta.

Härifrån lyfte flygplanet