USA släpper terrorledarens ”läslista”

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-20

USA släpper nu tidigare hemliga dokument som hittades i Usama bin Ladins gömställe.

Och avslöjar vilka böcker terrorledaren hade i sitt bibliotek.

På läslistan: konspirationsteorier, krigslitteratur och en guide till att förstå islam.

Amerikanska myndigheter släpper nu tusentals dokument som beslagtogs ur Usama bin Ladins gömställe i Abbottabad där han dödades av USA:s specialstyrkor. Bland annat finns bland dokumenten brev mellan bin Ladin och andra al-Qaidaledare där han råder dem att skippa planerna på att etablera en islamisk stat och i stället inrikta sig på att döda amerikaner.

Terrorledaren bakom elfte september-dåden har också skrivit brev där han ger sin hustru tillåtelse att gifta om sig och det framgår också av de upphittade dokumenten att han tränade sin son till att bli hans efterträdare, uppger The Telegraph.

Konspirationsteoretiker lockade

Det släpps också vad som i amerikanska medier beskrivs som Usamas ”läslista” – 39 böcker på engelska.

Och terrorledaren verkar ha en svag sida för konspirationsteorier. Särskilt konspirationer kring vilka som egentligen låg bakom dådet som han tagit på sig. Utöver en bok på ämnet där ex-president Bush pekas ut som ansvarig för terrorattackerna den 11 september 2001 har han också sparat på artiklar om ämnet, enligt The Telegraph.

Men Usama bin Ladin har också läst på om illuminati i en bok av den amerikanske konspirationsteoretikern Fritz Springmeier som hävdade att ”satanistiska krafter har strålat samman med en global elit för att skapa en ny världsordning”, skriver The Telegraph.

Läste om USA

Al-Qaidaledaren verkar också ha varit intresserade av förintelseförnekaren Eustace Mullins teorier kring den amerikanska centralbanken, federal reserve. Mullins menar att det inte fanns någon guldreserv och att institutionen enbart skapats för att åstadkomma en ny världsordning.

Många av böckerna berör också USA och deras inblandning i olika krig samt inrikespolitiska skeenden i landen han förklarat krig mot.

USA har tidigare kritiserats för att ha hållit information kring tillslaget mot bin Ladins komplex i Abbottabad hemligt. Onsdagens informationssläpp kommer kort efter journalisten Seymour Hersh omtalade artikel som hävdar att USA ljugit om terrorledarens död.

En CIA-talesperson dementerar att den nya informationen gjorts offentlig som ett svar på den artikeln, skriver Verdens Gang.

Följ ämnen i artikeln