Nytt test för prostatacancer

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-11-09

Henrik Grönberg.

Ett nytt test för prostatacancer kan komma att ersätta PSA.

Nu anser forskare att tiden är mogen för allmän screening av män.

– Fördelarna överväger nackdelarna, säger Henrik Grönberg, som har utvecklat testet.

Det nya testet görs med ett blodprov.

Men i stället för att bara mäta mängden av prostataspecifikt antigen (PSA), analyserar det nya testet sex proteinmarkörer (däribland PSA) samt över 200 genetiska markörer. Tillsammans med uppgifter om patientens ålder och familjehistorik, kan läkarna upptäcka farlig cancer tidigare, samtidigt som antalet "falsklarm" och onödiga biopsier minskar.

– Det sparar mycket lidande och oro, säger Henrik Grönberg, professor på Karolinska institutet och forskaren bakom det nya testet.

Färre vävnadsprover

Ett stort problem med det PSA-test som finns idag är att det är oprecist. PSA-värdena kan vara förhöjda utan att det föreligger cancer, eller så har patienten cancer utan att PSA är påverkat alls.

Diagnosen ställs med hjälp av vävnadsprover, som dock mer eller mindre utförs i blindo. En eventuell tumör kan dessutom vara aggressiv eller i praktiken ofarlig.

Enligt studien, där knappt 60 000 stockholmare deltog och vars resultat nu presenteras i Lancet Oncology, minskade antalet biopsier med en tredjedel, jämfört med PSA, utan att färre farliga tumörer hittades.

– Det är betydligt mer än vi trodde från början, så jag är otroligt nöjd, säger Henrik Grönberg.

Inte övertygad

Henrik Grönberg, som har patenterat den nya metoden, anser nu att tiden är mogen för att införa allmän prostatacancerscreening bland äldre män, liknande den screening som finns för bröstcancer hos kvinnor.

Anders Bjartell, professor i urologi vid Lunds universitet och vetenskaplig rådgivare till den aktuella studien, är dock inte lika övertygad.

– Det här är en jättebra studie med bra resultat. Det är helt klart ett steg i rätt riktning, men den hittar inte alla cancrar. Så enligt min mening är vi inte vid en allmän screening ännu.

Men vad krävs för att män ska få en screening för prostatacancer?

– En mer träffsäker metod och för att det ska bli aktuellt måste vi få in bilddiagnostik med magnetkameror, men då blir det en resursfråga

Prostatacancer - vanligaste cancern bland män

Prostatacancer

Tumörsjukdom i prostatan.

Vanligaste cancern i Sverige.

Drabbar cirka 10 000 män årligen i Sverige.

Orsakerna är inte klarlagda. Cirka 10 procent av fallen är ärftliga.

Genomsnittsåldern vid diagnos är 70 år. Sällsyns hos män under 50 år.

Prostatacancer ger i ett tidigt stadium ofta inga symtom. Kan orsaka dessa problem: behov av att kissa ofta, oförmåga eller svårigheter att kissa, smärta vid urinering, erektionssvårigheter, smärtsamma utlösningar, blod i urin eller sädesvätska, smärtor eller stelhet i längdrygg, höfter eller i lårens överdel.

Ca 90 000 män lever med sjukdomen.

Årligen dör cirka 2 400 i prostatacancer.

Källor: Prostatacancerförbundet; NPCR.

Postatacancerförbundet

En riksorganisation med regionala och lokala patientföreningar som verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och närstående.

Väcker också opinion för en bättre vård som ska bidra till högre livskvalitet samt stöder forskning och utveckling genom Fonden mot prostatacancer.

Mustaschkampen 2015

Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet för att öka uppmärksamheten kring sjukdomen och samla in pengar till forskningen.

Skänk ditt bidrag till:

Fonden mot prostatacancer: Pg 900101-7 Bg 900-1017

Swisha din gåva på 1230 5662 73

SMS:a Blått100 till 729 29 för att skänka 100 kr

Läs mer om Mustaschkampen här.

PSA

Ett prostataspecifikt antigen - ett protein som bildas i prostatakörteln. Det finns normalt i låga halter i blodet men vid prostatacancer är halterna förhöjda. Förhöjda PSA-värden behöver dock inte betyda prostatacancer utan även godartad prostataförstoring och infektioner i prostata kan ge förhöjda värden. Det är ett enkelt blodprov.

Så kan du hjälpa

Medverka i Mustaschkampen 2015 mot prostatacancer!

Sma:a Blått50 eller Blått100 till 729 29 för att skänka 50 eller 100kr.

Eller swisha valfritt belopp på nummer 1230 566 273.