Förslaget: Ta emot krishjälp från Nato

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2015-07-15

Sverige måste kunna ta emot militär hjälp från Nato eftersom säkerhetslägret i Europa försämras. Det menar försvarsdepartementet som nu föreslår lagändringar skriver Dagens nyheter.

Försvarsdepartementet uttrycker i en utredning att säkerhetsläget i Europa gör att Sverige inte kan isolera sig utan måste vara beredd att ta emot militär hjälp från Nato om det skulle behövas. Från den 1 juli 2016 vill rege­ringen att Nato lättare ska kunna använda svenskt territorium genom ett så kallat värdlandsavtal skriver Dagens nyheter.

– När det uppstår ett sådant här läge med ökad rysk övningsverksamhet i vårt närområde, som delvis tar sig provokativa uttryck, så är det klart att vi måste fundera på hur vi agerar, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

Samarbete även vid krig

I dag är Sverige ett partnerland till Nato och övar med försvarsalliansen. Det nya är att avtalet också ska gälla i krig och vid kriser.

– Vi utgår från den militära alliansfriheten. I fredstid förenklar det här förfarandet vid övningar. I kris eller krig så skapar det en ökad handlingsfrihet för Sverige, understryker Peter Hultqvist.

Avtalet skulle innebära fyra mindre lagändringar och små justeringar av fyra förordningar. Lagändringsförslagen från departementet ska nu förberedas innan de läggs fram för röstning i riksdagen nästa år. I förslaget förtydligas vad som krävs för att Sverige ska kunna bli värdland för Nato och bland annat står där enligt Dagens nyheter:

”Sverige kan och vill inte isolera sig. Detta blir allt tydligare, inte minst mot bakgrund av den senaste tidens omvärldshändelser”.

Rysslands agerande påverkar

Peter Hultqvist säger att det syftar på Rysslands övertagande av Krim och användningen av militära medel för att nå politiska mål som gör att säkerheten i Europa förändrats.

– Då är samarbetena viktigare. Vi har ingen isoleringslinje, utan vi har en samarbetslinje. Vi bygger säkerhet med andra i vår nära omvärld i olika konstellationer: med Finland, med Nato, med EU, direkt med USA och med FN, säger Peter Hultqvist.

Följ ämnen i artikeln