Absolut majoritet för fredspristagaren

Publicerad 2015-11-13

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti NLD får absolut majoritet i Burmas parlament, meddelar landets valkommission.

Partiet har nu mer än två tredjedelar av de platser som behövs för att kontrollera parlamentet och välja president.

Partiet Nationella demokratiska förbundet (NLD) får absolut majoritet i Burmas parlament. Partiet och partiledaren Aung San Suu Kyi har säkrat 348 platser och ännu är rösträkningen inte avslutad.

Det betyder att partiet har mer än två tredjedelar av de platser som behövs för att både kontrollera parlamentet och välja president, rapporterar BBC. Enligt Burmas författning kan Aung San Suu Kyi inte själv bli president eftersom hennes barn är utländska medborgare. Den som blir vald till president kan sedan välja kabinett och bilda ny regering.

Aung San Suu Kiys seger var allmänt väntad, men få förutsåg att partiet skulle vinna med sådana proportioner. Det här är en historisk majoritet som NLD får i parlamentet.

FN-chef gratulerar

Valet i Burma har tidigare hyllats som ett stort steg mot en fri demokrati i landet. Det här var landets första öppna val på 25 år.

Efter segern stod klar var FN-chefen Ban Ki-Moon snabb med att gratulera NLD till valsegern och han berömmer president Thein Sein för ”modet och visionen” att leda landet mot en demokrati.

Även USA gratulerar Aung San Suu Kyi.

– Det här är på många sätt en ny möjlighet för Burmas folk, säger en talesperson för president Barack Obama.

Landet har tidigare indikerat att sanktioner mot Burma kommer att lätta om valet blir lyckat och fredligt.

Fick fredspris

Rösterna från valet räknas fortfarande och det slutgiltiga resultatet väntas inte vara klart på flera dagar.

Omkring 30 miljoner människor var röstberättigade och man uppskattar att ungefär 80 procent har deltagit i valet.

År 1991 fick Aung San Suu Kyi Nobels fredspris för sin ickevåldskampanj. Ett pris som hon inte kunde ta emot förrän 21 år senare i Oslo eftersom hon suttit i husarrest.