Kreml erbjuder tjetjenska rebeller amnesti

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-17

Men få tror på utspelet: ”Det här är för G8 - inte för rebellerna”

Kom ut ur skogarna och lämna in era vapen, Vi är beredda att förhandla!

Ungefär så lyder uppmaningen till de tjetjenska rebellerna från ryska antiterrorkommittén en knapp vecka efter krigsherren Basajevs död.

Men erbjudandet om amnesti möts av tvivel från flera håll.

”initiativet är inte främst riktat mot rebellerna utan mot deltagarna på G8-mötet i Petersburg”, skriver den ryska tidningen Kommersant.

Antiterror-ledaren Nikolaj Patrusjev skakar hand med president Putin. Nyligen erbjöd han tjetjenska rebeller amnesti om de lämnar in sina vapen före den 1 augusti.

Amnestin gäller fram till den 1 augusti och vänder sig till alla tjetjenska rebeller som ännu inte gjort sig skyldiga till svårare brott.

– Det är nödvändigt att anta erbjudandet för att hindra att fler oskyldiga liv offras, sa Nikolaj Patrusjev, ordförande i den ryska antiterrorkommittén, NAK, på lördagen.

Erbjudandet kommer en knapp vecka efter nyheten om Rysslands mest eftersökte terrorist, Sjamil Basajevs, död.

– Medlemmarna i rebellgrupperna har nu fått en chans att återvända till ett fredlligt liv.

Erbjudandet om amnesti mottogs positivt av Tjetjeniens kremltrogna premiärminister Razan Kadyrov. Men han är kritisk till den korta tidsfristen. Enligt honom kommer många rebeller inte att hinna få reda på amnestierbjudandet i tid till den 1 augusti.

Öppna för dialog

De tjetjenska rebellernas utrikesminister i exil, Achmed Zakajev, meddelade från London att han ser fram emot förhandlingar.

– Om det i det här uttalandet finns ett grundläggande och för en dialog nödvändig politisk grund, så är vi, utan tvekan, öppna för såväl möten som dialog och lösningar på alla frågor, sa han till journalister i London, uppger Kommersant.

Andra är inte lika hoppfulla.

– Det här erbjudandet kanske kan vara intressant för en och annan, men för dem som med vapen i hand försvarar sitt fosterland och som vill hedra minnet av de som dödats, för dem är det här sagor, sa Chizri Aldamov, tjetjensk rebelledare som bor i Georgien.

Enligt honom väntar nu försök att med hjälp av rysk tv visa att kriget i Tjetjenien är över.

G8-mötet

– Men människor vet i alla fall vad som pågår i Tjetjenien. Och det här kriget kommer att fortsätta mycket länge, så länge som Ryssland inte överger sina imperieambitioner.

Tidningen Kommersant menar att utspelet om amnesti främst har med G8-mötet i Sankt Petersburg att göra. Omvärldens kritik mot Ryssland för hur man handskas med problemen i Tjetjenien är och har varit stor.

Att nu erbjuda rebellerna amnesti är, menar tidningen, ett sätt att visa att man för en riktig politik i norra Kaukasus.

Radiostationen Echo Moskvy ställde frågan till sina lyssnare om hur troligt det är att ”rebellerna kommer ut ur skogen tack vare amnestin”. Lyssnarna var skeptiska till Kremls invit:

Bara sex procent trodde att en och annan skulle nappa på erbjudandet. 94 procent var negativa.

Men ingen amnesti för Zakajev

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln