Massiv polisinsats inför Obama-besök

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-10

Säkerhetspersonal installerar skottsäkert glas på Grand Hotel inför Obamas besök.

OSLO. Ovanför ingången till Grand Hotel putsar en städerska intensivt på den skottsäkra vägg som ska skydda president Obama mot attentat.

En vinkande Obama bakom glas är allt de flesta Oslobor kan hoppas få se av fredpristagaren.

Precis så vill Obama ha det.

Säkerhetspådraget i Oslo är det största i norsk historia.

Obama har hoppat av en räcka av de aktiviteter som fredspristagaren normalt deltar i.

Han ställer inte upp på att träffa norska barn. Han har ställt in den "obligatoriska" presskonferensen. Liksom lunchen med den norske kungen. Han tänker inte heller titta på utställningen som satts upp till hans ära i Nobels Fredscenter trots att det ligger precis intill Rådhuset där prisutdelningen sker.

Inte heller ställer han upp på den traditionella TV-intervjun med CNN efter prisceremonin.

Vill inte sola sig i glansen

Intrycket är att Obama vill synas så lite som möjligt under de 26 timmar han besöker Oslo. Framförallt undviker han alla sammanhang där han riskerar att få kritiska frågor om hur han kan skicka 30 000 fler soldater till Afghanistan och ändå ta emot fredspriset.

Han vill inte heller att det ska se ut som han försöker sola sig alltför mycket i Nobelglansen.

Utanför Nobels fredscenter hänger stora banderoller på Obama. Utställningen innanför bågnar av "idolporträtt" på den amerikanske presidenten.

Förmodligen tycker Obama inte det känns bra att gå runt i den miljön när han själv sagt att han inte riktigt är värdig priset.

Många av de norrmän som nyfiket strosar förbi kravallstaketen utanför Grand Hotel uppfattar istället Obamas uppträdande som arrogant.

– Absolut inte bra, säger Knut Orfjell. Besöket blir avhugget och amputerat.

Finansanalytikern Björn Skogtrö avger sitt omdöme lutad mot kravallstaketet.

– Det kan uppfattas som arrogant. Kanske är det för att Obama inte känner han är värd priset.

Hela kvarteret runt Obamas hotell är avspärrat. Bara två poliser bevakar ingången, den ene märkbart överviktigt. Det är mer av konstapel Kling och Klang runt det hela än Secret Service i mörka solglasögon och öronsnäcka.

Men skenet bedrar.

Norges största polisinsats

Polisinsatsen är den största i Norges historia. Över 2 000 poliser från hela landet deltar. Helikoptrar och bombhundar har lånats in från Sverige. En av dem nosar sig fram på asfalten framför de avspärrdade Rådhuset där priset delas ut.

När jag promenerar längs Karl Johan ser jag att alla brunnslock är igensvetsade med fyrkantiga, silverfärgade metallbrickor. På taken kommer det att stå prickskyttar.

Insatschefen Snorre Haugan tycker inte det är att överdriva.

– Obamas besök är den största utmaning norsk polis haft. Även om vi inte känner till något hot mot fredspristagaren måste vi ha en trovärdig säkerhet.

Insatsen kostar en bra bit över 100 miljoner norska kronor. Alla är inte förtjusta över kostnaden.

– Pengarna borde definitivt ha använts bättre, tycker studenten Kristina Dragni. Obama kunde lika gärna ha varit med via skype istället.

Förmodligen kommer poliserna att vara fler än de som ikväll demonstrerar utanför Obamas balkong när han står bakom sin välputsade, skottsäkra glasvägg.

”Vi är mycket besvikna”

På Karl Johan träffar jag 20 italienare som rest till Oslo enkom för att protestera mot Obama. De viftar med sina vita flaggor med ett överkorsat stridsflygplan och texten "No Dal Molin". Det är namnet på militärbasen USA är i färd med att bygga utanför staden Vincenza. Det blir den största basen i Europa med 20 000 soldater och civilanställda.

– När Obama blev vald trodde vi han var en fredens man. Vi trodde på vad han sa.

Lorena Garzotti gestikulerar livligt med den flaggfria handen innan hon fortsätter på bruten engelska.

– Vi är mycket besvikna på honom. Nu låter han precis som George Bush.