”Gaddafi kan inte påverka”

Uppdaterad 2011-08-26 | Publicerad 2011-08-25

Rebellerna har inte full kontroll på läget.

■ Vad har vi att vänta oss den närmaste tiden?

– Jag tror att vi kan förvänta oss ganska mycket oroligheter och skottlossningar. Jag tror inte att man kan säga att rebell-rörelsen har full kontroll över läget, det kommer att fortsätta på samma sätt som de här senaste dagarna. Det kan ta lång tid innan läget stabiliseras.

Kan man säga att Gaddafiregimen har störtats?

– I min värld kan Gaddafi inte längre påverka vare sig den politiska eller militära utvecklingen.

Därigenom har hans maktinnehav försvunnit och därigenom är han i princip störtad. Hans maktinnehav är brutet.

Vad betyder det att Gaddafi och hans söner grips?

– Det betyder mycket just ur perspektivet att rebell

rörelsen entydigt kan säga att ”nu är det vi som har makten, nu har vi kontroll över den tidigare regimens ledare”. Det är den slut-

giltiga bekräftelsen på att regimen är bruten.

Hur fortsätter Nato sin insats?

– Vi övergår ju mer och mer i en politisk utvecklingsprocess och det betyder att Natos militära insatser minskar i betydelse. Det är svårt att stödja rebellrörelsen med hjälp av flygbombningar, men självklart kan det finnas motståndsfickor ute i landet som är viktiga att kontrollera och som Nato kan fortsätta att angripa.

Vad händer med Sveriges uppdrag i Libyen?

– Jag tror att man kommer att kalla hem förbandet.

– Det är ju bland annat en fråga om pengar. Det är min gissning, men det beror givetvis på vad som händer där nere.

■ Hur ska Libyen byggas upp?

– Det första som måste hända är att få klarhet i ledarförhållandena. När det nationella övergångsrådet tydligt tar över makten i Libyen, vilket håller på att ske nu, måste de visa vilka prioriteringar de har.

Gaddafi och hans familj har varit mycket närvarande i det libyska samhället.

Frågan är hur mycket det finns att bygga på, eller om man måste börja om från början. Det kommer att vara ett otroligt stort arbete.

Vilket stöd behöver Libyen från omvärlden?

– De stora prioriteringarna kommer att handla om att skapa en försoningsprocess och säkerheten på marken. Där kan man tänka sig att de kommer att vilja ha extern hjälp från exempelvis FN eller andra länder i närområdet. De behöver säkert även hjälp med att bygga upp institutioner och humanitärt stöd.

Vilken roll spelar EU i återuppbyggandet?

– EU har väldigt stor erfarenhet av att bygga upp nya institutioner som är relevant i det här fallet. Något annat som kan hamna på EU:s bord kan vara att hjälpa till med säkerhetsreform, att titta på möjligheterna att civilt hantera säkerhetsfrågor i Libyen.

Vem kommer att bestämma över de frysta tillgångarna och hur stora är dessa?

– Som jag förstår så är det väldigt stora tillgångar som är frysta i andra länder. När maktövergången har ägt rum till det nationella rådet är den nya regimen också ansvarig för Libyens tillgångar internationellt. Dessa bör då kunna göras tillgängliga av Rebeller vid Gaddafis palats. internationella samfundet

Följ ämnen i artikeln