Hon stal debatten

Publicerad 2011-09-21

Irenes utanförskap – ett slagträ mellan Borg (M) och Waidelich (S)

LEVER FATTIGARE Irene Löfgren, 58, är sjukpensionär på halvtid och söker halvtidsjobb. Hon har blivit fattigare under alliansregeringen. ”Sluta tryck ner oss”, säger hon.

Riksdagen skulle prata budget, men debatten i går blev en annan – om utanförskapet.

– Sluta tryck ner oss, säger Irene Löfgren, 58.

Det är henne det handlar om.

TUFF DEBATT Tommy Waidelich, ekonomiskpolitisk talesperson (S) och finansminister Anders Borg (M) skulle debattera budgeten i riksdagen i går. Under debatten hamnade fokus på de människor som lever i utanförskap.

Det som regeringen kallar ”utanförskapet” har bara minskat med 37 500 personer sedan 2006. Fortfarande är över en miljon svenskar utanför arbetsmarknaden.

Det kunde Aftonbladet avslöja i går, med beräkningar från Riksdagens utredningstjänst.

Utanförskapet är verklighet för sjuksköterskan Irene Löfgren, 58, från Stockholm. För åtta år sedan blev hon felbehandlad av vården, och fick ett handikapp hon nu får leva med. Hon är sjukpensionär på halvtid och söker halvtidsjobb.

”Man blir deppig”

Målet nu är en praktikplats och på sikt ett riktigt halvtidsjobb, gärna som telefonrådgivare på en vårdcentral.

– Jag ser ändå framför mig att jag kommer få jobb. Men om jag är realist och ser till min ålder och mitt handikapp så kan jag också tänka att det inte kommer att gå vägen, säger Irene Löfgren.

”Arbetslinjen” – regeringens recept för att minska utanförskapet – har i huvudsak innehållit skattesänkningar för de som har jobb och åtstramningar för de som lever på andra ersättningar. Irene Löfgren har blivit fattigare under de åren med alliansregeringen.

– För mig har det inte funkat. Man blir deppig och tankarna handlar allt mer om hur man ska överleva, så det blir mindre energi över till jobbsökandet, säger Irene.

Het debatt

Utanförskapet diskuterades i riksdagen i går efter att regeringen presenterat sin budget.

Finansminister Anders Borg anser att regeringens åtgärder har haft god effekt, och att långt fler har jobb i dag än när alliansen tog över.

– Trots den värsta krisen på många år har vi sett en mycket påtaglig ökning av arbetskraften, säger han, och slår fast att regeringen räknar med att antalet personer i utanförskap kommer att fortsätta att minska de närmaste åren.

Tommy Waidelich (S) anser däremot att regeringen har misslyckats.

– Jag är rädd för att vi får se ett ökat utanförskap. Nu går vi in i en lågkonjunktur med massarbetslöshet och vi ser inga stimulanser från regeringens sida. Den enda stimulans de har är sänkt krogmoms vars effekter är väldigt tveksamma.

Drar två slutsatser

Irene Löfgren har lika få succérecept som politikerna, men hennes erfarenheter har landat i två slutsatser om utanförskapet.

– Vi som inte har jobb eller är sjukskrivna måste kunna klara en normal levnadsstandard, man måste sluta trycka ner oss. Sedan är det viktigt att man sätter in resurser tidigt. Att tappa initiativkraften går så oerhört fort när man blir sjuk.