”Sommartalet färgar höstens politiska debatt”

Publicerad 2012-08-18

Lena Mellin om Reinfeldts sommartal

Statsministern gillar inte överraskningar.

Därför kommer han vara snål med konkreta förslag under dagens sommartal i Gustavsberg.

Det förutspår Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Klockan 11.00 avgår båten från Skeppsbron som ska ta Fredrik Reinfeldt till Strandvik, Gustavsberg, där han håller sitt årliga sommartal.

Ombord är förstås statsministerns själv, hans stab och mest troligt även finansminister Anders Borg. Lägg därtill även ett stort pressuppbåd, bland dem Aftonbladets samhälls-redaktion med politiska kommentatorn Lena Mellin i spetsen. 

Lena Mellin, vad är det viktigaste som Reinfeldt kommer att prata om i dag?

– Jag tror att han kommer att prata om alliansen och vad han tycker att det samarbetet har betytt för Sverige. Jag tror också att han kommer att prata om ekonomin i stort och om statsbudgeten, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Hur politiskt viktigt är ett sådant här sommartal?

– Statsministerns och oppositionsledarens sommartal är viktiga. De anger tonen och är vägledande för höstens politiska debatt.

Att arbetslösheten i Sverige inte ökat jämfört med förra året trots turbulensen i Europa är en annan sak som statsministern kommer vilja ta upp, tror Mellin.

Vad mer tror du att han kommer att ta upp?

– Något om forskning och infrastruktur. Jag tror att han kommer att peka ut dem som områden som man kommer att satsa på, om det finns pengar. Anders Borg har uttalat sig tidigare om att det finns utrymme för det i författningen och Jan Björklund har också stöttat det.

Vad är det mest spännande som kan hända i dag?

– Det är att han avslöjar något i budgeten, kanske en skattesänkning som man inte kunnat lista sig till, säger Lena Mellin.

Finansminister Anders Borg kommer att presentera statsbudgeten torsdag den 20 september.

Fortsätt följa Aftonbladets bevakning från Fredrik Reinfeldts sommartal här på sajten och via våra live-tv.

Elisabeth Marmorstein twittrar från sommartalet